Herinneringen aan woonoord Schattenberg

Hooghalen - Tijdens een herinneringsbijeenkomst in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt morgen, donderdag 21 maart, de komst van de eerste Molukkers in voormalig kamp Westerbork herdacht.

Op donderdag 21 maart 1951 meerde de Kota Inten aan in de haven van Rotterdam. Aan boord zaten de eerste eenheden, Molukse voormalige KNIL-soldaten met hun gezinnen. Er zouden nog velen volgen. De Molukkers werden ondergebracht in woonoorden verspreid door Nederland. Een van de locaties was voormalig kamp Westerbork. Hiervoor werd de naam veranderd in De Schattenberg, naar een prehistorische grafheuvel in de omgeving. 
 
In september dit jaar speelt 'Aan de andere kant' (ADAK) het tweede deel van de voorstelling over deze geschiedenis in Appingedam, Groningen, Assen en Hoogeveen. In 2020, 70 jaar na de opheffing van het KNIL en in het jaar dat landelijk 75 jaar einde van WOII zal worden herdacht, zal het derde deel van ADAK te zien zijn in Bovensmilde en op het kampterrein van Westerbork (voormalig Schattenberg). Dit laatste derde deel is onderdeel van het programma Culturele Gemeente Midden-Drenthe, waar Bovensmilde en Westerbork onderdeel van uitmaken.

Programma
 

Voor de bijeenkomst van 21 maart is  een leerzaam, artistiek en persoonlijk programma samengesteld. Met onder meer een persoonlijke invalshoek van de bijzonder hoogleraar Molukse geschiedenis van de VU (Fridus Steylen), met een nieuwe song van JongTalentMuziek leerlingen (Harens Lyceum) opgedragen aan onder anderen Bernard Hanskamp die gegijzeld was in het Provinciehuis van Assen, met ‘spoken words’ van Charles Goudsmit, twee zingende predikanten en nog veel meer. De herdenkingsbijeenkomst begint om 15.00 uur.
 

Iedereen is van harte welkom om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is noodzakelijk vanwege een beperkt aantal zitplaatsen. dat kan via info@kampwesterbork.nl.