'Doodzonde' als begin van een spannende Midden-Drentse detective

Wijster Een detective die zich in Wijster afspeelt is uniek en vrijdagmiddag was de doop van dit door Tieme Woldman geschreven boek ‘Doodzonde’. In een goed gevuld café De Zwarte van Loon, dat ook regelmatig in het verhaal voorbij komt, werd het gepresenteerd met wethouder Dennis Bouwman als ontvanger van het eerste exemplaar.

Als warming-up vertelde oud-rechercheur Evert van Olst vanuit de praktijk op beeldende wijze hoe een rechercheteam te werk gaat en speelde Wessel, de zoon van Tieme een nummer van Golden Earring. Ook die bandnaam komt in het boek voor.

Alter ego

‘Doodzonde’ is de eerste van een naar Tieme hoopt lange serie detectives waarin rechercheur Tom Wessels, het alter ego van Tieme, een hoofdrol speelt. Het type ‘ruwe bolster, blanke pit’, een soort mix van inspector Frost en De Cock (Baantjer) dat in zijn eigen Wijster als lid van het Team Zware Misdaden een moord op de VAM-berg moet oplossen. Op het eerste oog een simpele klus, maar gaandeweg doemen allerlei zaken op die er een complexe ‘case’ van maken.

Lekker lezend

Het boek leest vlot, maar je moet wel je hoofd erbij houden, want er zijn nogal wat wendingen, dialogen en namen die je in de gaten moet houden. In zestig korte hoofdstukken (ook lekker lezend) ben je er na nog geen tweehonderd pagina’s achter wie wat en waarom gedaan heeft. Naast spanning biedt het boek voor lokale mensen herkenbare situaties en plekken.

Baantjer

Voor Tieme is het de eerste stap op weg naar een loopbaan als broodschrijver van een Baantjer-achtige serie. Het is geen imitatie, maar Tieme is wel een zeer groot liefhebber van het Baantjer-oeuvre en Wallander: ‘Ik vind het prachtig om een mysterie te ontrafelen, te kunnen meedenken over een zaak. Zo’n Tom Wessels, met dezelfde initialen als ik en genoemd naar mijn vader Wessel, die dingen doet die ik zelf niet durf te doen. Ik zit in bepaalde wereld als ik zo’n verhaal schrijf. Of ik er straks van kan leven? Ik weet het niet, maar ik hoop het wel dat het dezelfde hoeveelheid wordt als van Baantjer.’ Tieme werkt daarnaast nog als software-ontwikkelaar.

Midden-Drenthe

De Tom Wessels-detectiveserie zal zich in Midden-Drenthe afspelen: ‘Dat heeft als groot voordeel dat ik de omgeving goed ken en daarover niet veel hoef uit te zoeken.’ Tieme, die in Zwolle woont, kent Wijster en omgeving: ‘Ik ben er geboren en getogen, en ken de plekken wel.’

‘Doodzonde’ is uitgegeven door uitgeverij Koninklijke Van Gorcum in Assen die normaliter geen detectives uitgeeft, maar voor dit kansrijke initiatief graag een uitzondering maakt.