Kinderen leren veilig omgaan met honden

Beilen - Met kwispelende staart bezocht SnuffelHond Sophie gisteren de kleutergroep van IKC Harm Smeenge in Beilen. Het integraal kindcentrum doet mee aan een project van het Sophia Snuffelcollege om kinderen te leren hoe ze veilig met honden omgaan. In drie lessen oefenen de kinderen spelenderwijs hoe ze een hond kunnen aaien, borstelen en brokjes geven.

Wanneer mag je een hond aaien en hoe zie je of een hond boos, blij of verdrietig is? Tijdens het SnuffelCollege leert vrijwilliger Dorrette Stöveken kinderen belangrijke signalen herkennen en wat goede omgangsvormen zijn. De eerste les oefenen de kinderen met een handpop en in de tweede les maken ze kennis met de hond Sophie. Ze mogen haar dan aaien, borstelen en een spelletje met haar spelen.

Doelstelling

Het SnuffelCollege is een initiatief van de Sophia-Vereeniging. Zij zetten zich in voor het belang van huisdieren in Nederland. Met het SnuffelCollege wil de Sophia-Vereeniging kinderen leren om honden te begrijpen en respectvol met ze om te gaan. Op die manier neemt de angst bij kinderen af en worden bijtincidenten verminderd. Iedere SnuffelHond legt een strenge gedragstest af en vrijwilligers krijgen een speciale opleiding om voor de klas te staan.

Deelname

IKC Harm Smeenge is het eerste integraal kindcentrum in de gemeente Midden-Drenthe dat deelneemt aan het project. De Sophia-Vereeniging hoopt dat uiteindelijk meer scholen zich aanmelden voor het SnuffelCollege, vertelt Dorette Stöveken. Deelname is gratis.