Alice Elting bakt beste appeltaart van Midden-Drenthe

Beilen - Maar liefst achttien taarten werden woensdagavond ingeleverd voor de Bakwedstrijd ‘Heel Midden-Drenthe bakt’. In navolging van het bekende tv-programma hield Rotaryclub Beilen een soortgelijke bakwedstrijd. Hoewel appel natuurlijk het hoofdbestanddeel was, blonken de appeltaarten uit in een grote diversiteit aan ingrediënten.

In de recreatieruimte van verzorgingstehuis Spectrum in Beilen werden de appeltaarten gepresenteerd en beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Bert Bakker, de chef-kok van het Spectrum.

Scouting

Na afloop werden de taarten per opbod verkocht. Het opgebrachte geld kwam, samen met het geld van een verloting, ten goede aan een goed doel, namelijk de scouting Beyloo Ter Horst. Door de toename van het aantal leden is een nieuw gebouw, een echte Drentse schuur, nodig om al het extra materiaal te bergen. Het geld komt ten goede aan het nieuwbouwproject.

Uitproberen

Dit goede doel was in ieder geval voor één van de deelnemers genoeg reden om mee te doen. Anja Schans, lid van de scoutinggroep, had een taart gebakken met, naast appels, ook amandelmeel, citroensap en custard als smaakmakers. ‘Het was een kwestie van veel uitproberen’, vertelt ze. ’Wat ik heb ingeleverd is heel wat anders dan waarmee ik begon.’

Aafke Bakker had ook een bijzondere taart ingeleverd. Deze appeltaart was glutenvrij en koolhydraatarm. ‘Omdat ik diabetes heb, wilde ik laten zien dat het toch mogelijk is om een lekkere taart te maken. Ik heb veel geëxperimenteerd met allerlei producten en recepten. Deze appeltaart is daar het resultaat van.’

Veertien jaar

De jongste deelnemer, Mieke Sikkenga uit Westerbork, won tot haar eigen verbazing de derde prijs. Ze is veertien jaar, had nog nooit een taart gebakken, maar won wel de derde prijs met mooie cijfers voor structuur en originaliteit. Trea Wanders uit Beilen won de tweede prijs. Zij had naar eigen zeggen anderhalve dag gewerkt om tot een goed bakresultaat te komen. Ze had een speciale toevoeging: slagroom met crème fraîche. ‘Dat is lekker en het valt op.’ Dat bleek te kloppen!
Winnaar werd Alice Elting met ‘een klassieke appeltaart, die opvalt door een goede combinatie van ingrediënten’. Omdat Alice afwezig was, kreeg familielid Jan de Vries de hoofdprijs omgehangen: een bakschort met de tekst ‘Heel Midden-Drenthe bakt’.