Jan Kruis Museum krijgt tien mille van Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe

Orvelte - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de eerste vergadering van 2019, ruim € 175.000 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 48 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. In Midden-Drenthe wordt in totaal 31.100 euro beschikbaar gesteld. Het meest opvallende project is het Jan Kruis Museum.

De Drentse projecten die geld krijgen zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers. Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers.

In 2019, op 28 juni, 27 september en 13 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot 6 weken vóór die datum worden ingediend.

De Stichting Jan Kruis Museum kan rekenen op een bijdrage van € 10.000 voor het realiseren van het Jan Kruis Museum in Orvelte. In het museumdorp Orvelte in Drenthe wordt het Jan Kruis Museum gerealiseerd. In het pand van stichting het Drentse Landschap wordt een vrolijk museum gemaakt met werk van Jan Kruis, bekend van Jan Jans en de Kinderen. Het betreft het enige Jan Kruis Museum. Na het sluiten van het Stripmuseum in Groningen in maart 2019 waar Jan Kruis een van de grondleggers was is het nieuwe museum het enige stripgerelateerde museum in Noord Nederland. De werken van Jan Kruis hebben nergens anders een permanente expositie.

Naast dit initiatief krijgt de Stichting Culturele Raad Smilde vijf mille voor de muziekproductie Smildeger Wiend, de Stichting Gedeelde Verhalen krijgt ook vijf mille voor de theaterproductie Aan de andere kant, deel 2: Buitenspel. Stichting CultuurPodium Bovensmilde krijgt 3.500 euro voor de  herinrichting en verduurzamen van de Waterstaatskerk. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork kan 2.600 euro tegemoet zien voor het educatieproject Gezinsroute 'Kinderen met een ster' . Voor de aantekeningen van Israël Jakobs krijgt Uitgeverij Drenthe duizend euro en ook nog eens vijftienhonderd euro. Voor het Festival Ons Drenthe ontvangt Stichting Het Drentse Landschap tot slot 2500 euro.