Historische Appelhof in Smilde is bijna in ere hersteld

Smilde - Dankzij de subsidies van de gemeente Midden-Drenthe, de Rabobank en andere sponsoren zijn de vrijwilligers van het Fruitgilde Smilde begonnen met het herstel van de appelhof ‘de Oude Veenhoop’. Op aanwijzing van enkele vroegere omwonenden zijn, samen met leerlingen van de beide scholen, inmiddels 24 oude rassen van appel-peren en walnootbomen aangeplant.

Einde 18e eeuw stond in Smilde een prachtige herberg ‘de Oude Veenhoop’, een groots gebouw dat diende als overnachtingsplaats voor de rentmeesters van de vermogende Amsterdamse aandeelhouders van de Smildeger Venen. Erachter lagen een moestuin, een Appelhof, een tennisbaan en een sportveld met een educatieve bestemming. Dit mooie terrein raakte in verval.

Vanuit een woestenij van woekerende klimplanten, verwaarloosde beukenhagen en uitgeschoten bramenstruiken zijn een aantal gemotiveerde vrijwilligers van het Fruit Gilde in Smilde 2 jaar geleden begonnen met een omvangrijke klus. Doel was om de historische Appelhof de Oude Veenhoop weer in de oude staat terug te brengen.

Met groot materieel is de hoek Molenwijk/Elzenlaan ontdaan van alle wildgroei die door de jarenlange verwaarlozing was ontstaan. Slechts twee oude historische fruitbomen van onbekend ras konden nog worden gered. Of zij het overleven zal de tijd leren.

Fruitbomen in het dorp

Om de fruitbomen weer terug te brengen in het dorp zijn inmiddels, in overleg met de omwonenden, op verschillende locaties 17 verschillende soorten fruitbomen en walnoten aangeplant. Samen met de omwonenden worden zij onderhouden en eenmaal per jaar gesnoeid. Het geoogste fruit is beschikbaar voor bewoners.

De inrichting van de Appelhof is in volle gang. Bestrating voor de ingang is aangelegd, het informatiebord en de bankjes worden nog geplaatst en de bessentuin is aangelegd. De gemeente legt nog een looppad aan, zodat mensen die minder goed ter been zijn of rolstoelgebruikers ook kunnen genieten van de natuur. Er is nog veel werk te doen en vrijwilligers zijn welkom om mee te helpen aan dit prachtige project: 0592 413564

De Appelhof de Oude Veenhoop is vrij toegankelijk als dorpsboomgaard. De opening door de burgemeester is op 11 mei.