Ooggetuigenlezing: Het bijzondere leven van Philip Mechanicus

Hooghalen - Philip Mechanicus (Amsterdam 1889 - Auschwitz-Birkenau 1944) was een beroemd journalist, wiens carrière na de Duitse inval eindigde met zijn gedwongen vertrek bij het Algemeen Handelsblad. Tijdens zijn verblijf in Durchgangslager Westerbork schreef hij een dagboek: ‘Ik heb het gevoel alsof ik als officieel reporter een schipbreuk versla.’

Na de oorlog werd dit dagboek uitgegeven onder de titel In Depot: een van de indrukwekkendste egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog. Op zondag 28 april vertellen zijn kleindochter Elisabeth Oets en zijn biograaf Koert Broersma over Philip Mechanicus in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Opa

Elisabeth Oets is geboren in 1957. Zij groeide op in een Joods gezin waar niet veel over de oorlog werd gepraat. Toen Elisabeth jong was, vroeg zij waarom ze geen opa had. Haar moeder antwoordde dat hij in de oorlog was omgekomen. Als kind nam ze dit zoals het was en vroeg ze niet door. Later vertelde haar moeder meer. Ze had zelf ondergedoken gezeten en veel familieleden waren vermoord tijdens de oorlog. Ook de opa van Elisabeth was vermoord, in Auschwitz. Maar hij had wel een dagboek achtergelaten. Dit dagboek mocht Elisabeth pas lezen toen ze 18 was.

Gastlessen

Inmiddels geeft Elisabeth gastlessen op scholen. Ze wil iedereen meegeven dat het veroordelen van mensen op geloof, ras of huidskleur slecht is. ‘Dat maakt zoveel kapot, geeft zoveel verdriet.’ Haar moeder en opa waren gewone mensen die studeerden en werkten in Nederland, normale burgers. Toch werd haar opa vermoord, alleen maar omdat hij Joods was. Tijdens de gastlessen neemt Elisabeth het dagboek van haar opa mee en leest eruit voor.

Biografie

Elisabeth Oets geeft de lezing op 28 april samen met Koert Broersma. Hij is de biograaf van Philip Mechanicus. Hij deed diepgaand onderzoek en sprak tientallen getuigen over het bijzondere leven van Mechanicus. Zijn boek Buigen onder de storm is op 17 april gepresenteerd in Kamp Westerbork en te koop in de museumwinkel van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Na afloop van de ooggetuigenlezing, die zondag 28 april om 14.00 uur begint, beantwoorden Elisabeth Oets en Koert Broersma graag vragen van het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen.