Praktisch verkeersexamen op de fiets voor leerlingen in Westerbork

Westerbork – De verkeersouders van OBS de Lindelaar en CBS de Wegwijzer verzorgen vrijdagochtend 10 mei samen met Veilig Verkeer Nederland afdeling Assen het Praktisch Verkeersexamen in Westerbork. Het examen wordt afgenomen op deze scholen.

In totaal doen 112 leerlingen uit de groepen 7 en 8 mee aan het examen. De start is op het gezamenlijke schoolplein van de MFA de Groene Borg. Dolf Dekker, directeur OBS de Lindelaar en Cobi Lakerveld, directeur CBS de Wegwijzer geven samen het officiële startsein.

De leerlingen worden beoordeeld op onder andere het verlenen van voorrang en het aangeven van richting door verschillende posten langs de route. Elke post wordt bemand door een vrijwilliger van VVN en een ouder. Voordat de leerlingen vertrekken is er nog een keuring van de fiets. De kinderen zijn tijdens het fietsen goed herkenbaar, want ze dragen allemaal een genummerd veiligheidshesje.

De leerlingen zijn geslaagd voor het examen als ze 80 procent van de te behalen punten hebben gehaald. Bij gevaarlijk gedrag zoals een ernstige voorrangsfout of bij roekeloos gedrag, is de leerling gezakt. Het verkeersexamen is voor veel leerlingen belangrijk. Daarnaast geeft het examen stimulans aan praktische en theoretische verkeerseducatie op school en verkeersopvoeding.