De gemeente strijdt tegen de eikenprocessierups

Beilen - De gemeente gaat in de week van 22 tot en met 26 april de eikenprocessierups bestrijden. Dit gebeurt ’s nachts en kan zorgen voor enige geluidsoverlast. Deze bestrijding wordt in week 19 en/of 20 herhaald.

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups met een biologisch middel (nematoden). Dit middel is niet schadelijk voor mensen. Ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals sluipwespen- en vliegen, bijen en mijten zijn niet gevoelig voor dit middel.

Tijdstip van bestrijden

Dit middel wordt in een heel vroeg stadium toegepast. De rups zit in deze tijd van het jaar nog boven in de bomen en dragen nu nog geen brandharen. De bestrijding gebeurt ’s nachts tussen 20.00 uur ’s avonds en 6.00 uur ’s morgens omdat de rups dan het meest actief is en het resultaat het grootst. Op welke dagen de bestrijding plaats vindt, hangt af van de weersomstandigheden.

Het middel wordt met een spuitkanon in de bomen geblazen. Dit kan enige geluidsoverlast veroorzaken.

De bestrijding vindt plaats in meerdere gebieden waaronder in Orvelte, rond scholen in Beilen, in het centrum van Westerbork, ten noorden van Beilen richting Hooghalen, in Oosthalen, Smilde, Spier en Nieuw Balinge.