Voorjaarsexcursie over het Orvelterzand

Orvelte - Stichting Het Drentse Landschap houdt op zondag 12 mei om 10.30 uur een voorjaarsexcursie over het Orvelterzand. De excursie duurt maximaal twee uur.

Start is de picknickplaats en daar komen bezoekers door vanaf de Orvelterbrug het Oranjekanaal NZ te volgen richting Schoonoord. Daarna na 700 m de eerste weg links af te slaan, dit is de weg ‘Orvelterveld’. Na ongeveer 600 meter is de parkeerplaats aan de linkerkant van de weg.

De excursie is gratis. Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

Het Orvelterzand is een gevarieerd natuurterrein met ‘levend’ stuifzand, heide met verspreid staande bomen en een mooi ven. In het Orvelterzand begon Het Drentse Landschap al in 1987 met begrazing door Schotse hooglanders. Het was dan ook het eerste natuurterrein in Drenthe waar Hooglanders te zien waren. Deze langharige runderen lopen zomer en winter buiten.

Plaatselijk trappen de Hooglanders met hun grote hoeven het stuifzand open waarmee unieke plekjes beschikbaar blijven voor zeldzame, gravende insecten. Door de jaarrondbegrazing blijft het gebied zijn karakteristieke schrale begroeiing houden.