Basisscholen naar Museum De Proefkolonie in Frederiksoord; Project Culturele Mobiliteit uitgebreid

Hooghalen - Het project Culturele Mobiliteit voor basisscholen in Drenthe wordt uitgebreid met een educatief programma in het nieuwe Museum De Proefkolonie in Fredriksoord. Dit betekent dat scholen naast een bezoek aan het Drents Archief en de vijf grote musea in Drenthe ook kunnen kiezen voor een lesprogramma over de Maatschappij van Weldadigheid en de eerste Kolonisten in Drenthe.

In Fredriksoord treden de kinderen in de voetsporen van de kolonisten die 200 jaar geleden naar Frederiksoord reisden om in de vrije koloniën een nieuwe toekomst te vinden. De leerlingen ervaren het verhaal van een kolonistengezin door middel van een spannend en competitief spel. Tijdens het museumbezoek maken leerlingen via een multimediale tijdreis kennis met generaal Johannes van den Bosch die de Koloniën van Weldadigheid stichtte en leren zij over de oorsprong van onze verzorgingsstaat. Ook horen zij waarom de Koloniën van Weldadigheid zijn genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Geschiedenis van Drenthe

Culturele Mobiliteit heeft dit schooljaar al bijna 9.000 kinderen van de groepen 5 tot en met 8 naar het Drents Museum, Hunebedcentrum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Gevangenismuseum, Museum De Buitenplaats en het Drents Archief vervoerd. Het lesprogramma op locatie hielp veel kinderen om Het Verhaal en de geschiedenis van Drenthe beter te begrijpen, omdat ze niet alleen een rondleiding kregen, maar ook zelf aan de slag gingen in de musea.

Cultureel erfgoed

Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen van huis uit kennis maken met musea en het cultureel erfgoed van Drenthe. Een project als Culturele Mobiliteit helpt volgens leerkrachten. Eén van de leerkrachten schrijft: 'Veel kinderen zouden zonder Culturele Mobiliteit nooit een museum bezoeken. De geschiedenis gaat leven door de programma’s van Culturele Mobiliteit. Stichting Kunst & Cultuur, die de coördinatie doet van het vervoer van het project, meldt dat in het afgelopen jaar 271 Drentse basisscholen gebruik maakten van Culturele Mobiliteit. Het project is mogelijk dankzij de provincie Drenthe.