Kamp Westerbork herdenkt transport Sinti en Roma

Hooghalen - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork op transport werden gesteld. Daarom wordt op zondag 19 mei de Nationale Herdenking Vervolging Sinti en Roma gehouden. Op 19 mei 1944 werden 245 Sinti en Roma vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Slechts enkelen overleefden de oorlog.

Het herdenkingsprogramma bij De 102.000 Stenen, in het bijzonder bij de 213 stenen met een vlammetje, zal onder meer bestaan uit lezingen, muziek en een bloemlegging. De herdenking is voor iedereen toegankelijk. Met de Nationale Herdenking Vervolging Sinti en Roma wordt aandacht besteed aan wat in het Romani de Porajmos, de Romani genocide of Holocaust, is komen te heten. Centraal op deze dag staan de familiegeschiedenissen van de vervolgde Sinti en Roma. Hun persoonlijke verhalen worden verteld door overlevenden en nabestaanden uit verschillende naoorlogse generaties. De sprekers zijn Lalla Weiss, Zoni Weisz, Bluma Meinhardt, Sheila Meinhardt, Didier Winterstein en Rosan Mikkers. Ook zal de staatssecretaris van het ministerie van VWS, Paul Blokhuis, spreken.

Muziek

Een belangrijke rol is er eveneens voor muziek: diverse zigeunerorkesten zullen stukken ten gehore brengen, waaruit het grote leed van de vervolging naar voren komt. Leerlingen van IKC de Wenteling in Balinge lezen de namen van de vermoorde Sinti en Roma. Hun school ligt op enkele kilometer van de plek vanwaar ook de Sinti en Roma zijn weggevoerd.

Expositie Opgejaagd

De dag begint om 11.00 uur met een informatiemarkt, een voorstelling van Theater Na de Dam en een speciale Sinti en Roma rondleiding, met bijdragen van overlevenden en nabestaanden, over het kampterrein. Het herdenkingsprogramma start om 13.30 uur met een Stille Tocht vanaf de slagboom op het kampterrein. Om 16.00 uur wordt in het museum van Kamp Westerbork de expositie Opgejaagd geopend. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de vervolging van de Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 500.000 Sinti en Roma uit heel Europa werden door de nazi’s vermoord. Bijzondere filmfragmenten, nooit tentoongestelde voorwerpen en unieke afbeeldingen tonen op een persoonlijke wijze de lange aanloop van onderdrukking en migratie die leidden tot de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Tot slot wordt een website met Sinti- en Roma-portretten gepresenteerd.