Natuur om de hoek
Door Paul Mentink

Bloedcicade

'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.' Het is een bekend Nederlands gezegde. Immers, wie investeert in de jeugd kan hier in de toekomst profijt van hebben. Deze investering kunnen op allerlei vlakken liggen.

Belangrijkste is natuurlijk onderwijs, andere gebieden kunnen of zijn afhankelijk van de situatie waarin het kind zich bevindt. Nu vind ik respect en interesse voor de natuur persoonlijk erg belangrijk. Niet alleen ikzelf, ook Natuurmonumenten vindt dat. Ze hebben voor kinderen zelfs een speciaal programma, genaamd OERRR. Tevens hebben ze een kinderspeelplaats, met hutten van levende wilgentakken en de onvermijdelijke waterpartij, gelegen in een wilde tuin.

Niet alleen kinderen zoeken daar in het gras naar beestjes. Zelf wandel ik daar ook wel eens rond. Zo liep ik op een mooie dag in mei door het gras en zag meerdere opvallende zwart-rode insecten op de grassprieten zitten. Ik herkende ze nog uit mijn studietijd, het waren bloedcicaden.

De bloedcicade is in essentie een zwart insect met een zestal opvallende rode vlekken. Deze vlekken lijken soms samen te vloeien. Hij is ongeveer een centimeter lang, met dakvormige voorvleugels. Daardoor heeft hij wel wat weg van kevers, maar is daar absoluut niet verwant aan. Hij behoort tot de familie van de spuugbeestjes.

Jaren geleden heeft Jan Wolkers in zijn tv-programma’s ‘De achtertuin van Jan Wolkers’ aandacht besteed aan spuugbeestjes. De larven van spuugbeestjes beschermen zich met een kloddertje op spuug lijkend schuim. Deze kloddertjes bevinden zich op de bladeren en stengels van allerlei planten.

De larve van de bloedcicade beschermt zich ook op deze manier, alleen met dit verschil dat het kloddertje schuim ondergronds verscholen is. Lastig te vinden dus. Daar leeft de larve van plantensappen, die hij met behulp van zijn zuigsnuit uit de plantenwortels zuigt.

Een volwassen bloedcicade is in Nederland nauwelijks te verwarren met andere insecten. Behalve met de roodzwarte dennencicade, eveneens een zwart insect met rode vlekken. Echter, het verschil is dat buitenrand van de voorvleugel van de bloedcicade volledig zwart is, terwijl die rand van de roodzwarte dennencicade deels rood is. Daarnaast is de roodzwarte dennencicade duidelijk behaard, terwijl de bloedcicade een glad oppervlak heeft. Uiteraard leeft de roodzwarte dennencicade op naaldbomen, daar zul je de bloedcicade niet tegenkomen. Wel is de bloedcicade in vrijwel geheel Europa te vinden. Vooral in graslanden, bosranden, heidevelden en stadsparken. Met name op zonnige plekken.

Een opvallend aspect aan dit insect is zijn manier van vluchten. Hoewel hij zeer goed in staat is om te vliegen (zijn echte vleugels zitten verstopt onder de zwart-rode voorvleugels), gebruikt hij regelmatig zijn krachtige achterpoten om weg te springen. Zijn Engels naam black-and-red froghopper duidt op zijn manier van vluchten. Vrij vertaald betekent het de zwart-rode kikkerspringer.

paul@paulmentink.nl