Pesse maakt zich op voor jaarlijks Muziekweekend

Pesse - In het laatste weekend van mei zullen de muzikale decibellen over de weilanden rondom Pesse weer hun hoogtepunt bereiken. Duizenden bezoekers van heinde en verre komen dan naar het dorp langs de A28 voor de 19e editie van Muziekweekend Pesse.

e organisatie van het jaarlijkse muziekfestival is er wederom in geslaagd gerenommeerde artiesten, zowel nationaal als internationaal, te strikken. Guus Meeuwis, Ilse Delange, Douwe Bob en The Dirty Daddies trappen af op vrijdag 24 mei. Zaterdag 25 mei staan Level 42, Golden Earring, Vandenberg’s Moonkings, The Fortunate Sons en Tricklebolt op het programma. Alle voorbereidingen zijn getroffen en de tent staat inmiddels. Volgende week wordt begonnen worden met de verdere opbouw en inrichting van het terrein aan de Hendrik Reindersweg nummer 5.

‘We zijn er klaar voor’, geven organisatoren Bernard ten Oever, Gerbrand Takens en Jack Reinders van het muziekfestival aan. Als altijd werden ruim een jaar geleden de voorbereidingen getroffen, waarbij de heren eveneens worden bijgestaan door hun echtgenotes. Bernard: ‘Het festival is voor alle leeftijden. We proberen altijd een programma samen te stellen voor elk soort publiek.’ En daar is de organisatie ook dit jaar in geslaagd, ondanks de grote vraag naar artiesten voor grote festivals en muzikale evenementen in dezelfde periode. Begin februari ging de voorverkoop van start en was het weer een gezellig gekkenhuis. Gerbrand: ‘We houden altijd eerst een speciale voorverkoop in het dorp. De mensen staan dan anderhalf uur voordat de deuren open gaan al rijen dik voor het dorpshuis. We hebben weleens meegemaakt dat de voorverkoop zó hard ging, dat we de kaarten die we bij de voorverkoopadressen hadden afgeleverd weer hebben moeten ophalen.’

Van loods naar tent

Het Muziekweekend Pesse vindt dit jaar voor de tweede keer op de locatie aan de Hendrik Reindersweg plaats. Jack: ‘We zijn in 2000 begonnen in een aardappelloods van de familie Middelveld op Eursinge.’ Het eerste jaar traden Jovink en de Voederbietels en De Boswachers op. Het tweede jaar kwam de band Normaal. De kaarten waren binnen twee weken uitverkocht. ‘Omdat we wilden doorgroeien zijn we naar de familie Beijering aan de Pesserveldweg gegaan, daar was ruimte om een grote feesttent neer te zetten. Op die locatie zijn we tot en met 2017 gebleven’, geeft Bernard aan. ‘De locatie zit in de nabije omgeving van defensie. Het werd jarenlang gedoogd door de gemeente. Na een controle bleek de locatie zich te bevinden binnen de veiligheidscirkel van een munitiedepot en moesten we vorig jaar uitwijken naar een andere locatie.’ De oplossing werd gevonden op het terrein van mede-organisator Bernard ten Oever. ‘Hier zijn gelukkig geen bezwaren en werden de vergunningen aangevraagd en goedgekeurd. Het was vorig jaar een goed geslaagd evenement en het was super mooi weer. Daar hopen we straks ook weer op. De bezoekers komen echt uit alle streken van ons land, ook zelfs uit onze buurlanden.’

Voorbereidingen

Voordat de boeking van een artiest definitief is, gaat er volgens de heren het nodige aan vooraf. ‘We gaan soms zelf op zoek naar goede bands en artiesten, maar krijgen ook wel tips aangereikt. Zodra we contact hebben gehad met het management, dan zijn we er nog niet. Het is dan afwachten of het past in hun planning of dat ze nog een aanbod hebben van een andere organisatie.’

De organisatie slaagt er jaarlijks in om grote namen, nationaal en internationaal, naar Pesse te krijgen. Voor hen wordt speciaal een zogenaamd ‘artiestendorp’ gecreëerd, voorzien van alle gemakken en de nodige faciliteiten. ‘We proberen zoveel mogelijk aan de wensen van de artiesten te voldoen’, vertelt Jack. ‘Zo overnachtte vorig jaar UB40 in Hotel Spier en hebben we de bandleden opgehaald en gebracht. Dat soort zaken wordt gewaardeerd. Vorige keren kwamen de bandleden van Within Temptation, Status Quo en Kensington ons bedanken voor de goede organisatie.’

De organisatie en de catering hebben de heren in eigen hand. ‘Zaken als de opbouw van de feesttent, audiovisueel, licht en ander groot geschut hebben we uitbesteed aan bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn.’ De mega feesttent heeft een afmeting van 45 meter breed, 100 meter lang en 19 meter hoog, met een capaciteit voor 7000 mensen. Bij het regelen van facilitaire zaken als bewegwijzering, parkeren, aanvoerroute en EHBO kan de organisatie immer rekenen op de inzet van vele vrienden en kennissen, waarvan de meesten vanaf het eerste uur betrokken zijn. Per feestavond zijn dat zo’n 100 personen en dito bij het opruimen. ‘Wij hebben het niet over vrijwilligers, maar over hulpies. Het is geweldig wat we met elkaar doen.’

Entertainment

Naast Ilse Delange, Douwe Bob en The Dirty Daddies staat Guus Meeuwis in de line-up voor vrijdag 24 mei. Laatstgenoemde mocht onlangs nog de Lennaert Nijgh Prijs 2019 in ontvangst nemen voor beste tekstdichter. De zanger met de zachte g uit Brabant is een ongekend groot artiest en herkenbaar aan zijn luisterliedjes tot feestnummers en meezingers voor jong en oud.

The Dirty Daddies is één van Neerlands grootste cover- en mash-up band. Sinds de oprichting in 2012 toert de band door Nederland, België en Duitsland. Bekende hits die de band speelt duren maximaal een minuut voordat de volgende track volgt. In combinatie met de nodige acts wordt het publiek immer getrakteerd op een geweldig stukje entertainment.

Dat geldt overigens ook voor de overige artiesten die avond en ook zeker voor de zaterdagavond. Dan zullen de Britse jazzfunk-band Level 42, Golden Earring, VandenBerg’s Moonkings, The Fortunates Sons en Tricklebolt het podium gaan bestijgen. Golden Earring, één van langst bestaande bands ter wereld die in 1961 werd opgericht, komt voor de derde keer naar het muziekevenement in Pesse. De van oorsprong Haagse band genoot internationaal succes met hits als Radar Love en Twilight Zone.

Coverband The Fortunate Sons brengt met haar liedjes een ode aan de Creedence Clearwater Revival (CCR) die in de jaren ’60 en ’70 onder leiding van John Fogerty succes hits boekten. De coverband verzorgt optredens in zowel binnen- als buitenland.

Beginnen met de opbouw

Bernard ten Oever: ‘Eigenlijk is alles zo goed als rond. De voorbereidingen zijn klaar. Nog een paar kleine dingen en dan gaan we volgende week zaterdag beginnen met de opbouw.’ De organisatie hoopt niet alleen dat het publiek muzikaal aan zijn trekken komt, maar dat het aanbod van het uitgebreide eten en de diverse barretjes ook goede aanvullingen zijn op het festival.

Het programma op vrijdag 24 mei start om 20.00 uur en op zaterdag 25 mei om 17.30 uur. De activiteiten van Stichting Muziek 2000, waar Muziekweekend Pesse onder valt, worden mede mogelijk gemaakt door een aantal hoofd- en subsponsors.

Kijk voor het reserveren van tickets en meer informatie op muziekweekend.pesse.com of volg Muziekweekend Pesse op Facebook en Instagram.