Veel activiteiten tijdens de Week van de Fairtrade

Orvelte - Het was de Week van de Fairtrade en dat was voor de plaatselijke werkgroep reden mee te doen aan allerlei activiteiten. Dat begon verleden week maandag al met een aantal werkbezoeken.

De familie Hilbrands gaf een kijkje in de keuken van hun biologische boerenbedrijf, dat zij sinds 1998 runt. De familie Hilbrands beheert ook twee zorgboerderijen en de Kaasmakerij ‘De Drentse Hoeve’.

Hierna werd een bezoek gebracht aan Hansketien, een biologische melkgeitenboerderij in Mantinge. Hansketien is een grondgebonden biologisch dynamisch bedrijf. Mensen kunnen via een crowdfundingactie grond aankopen voor dit bedrijf.

De dag werd afgesloten met een bezoek aan de familie Enting in Zuidveld. Zij runnen sinds twee jaar een biologische melkveehouderij, met in de tuin een melktap.

In het gemeentehuis was dinsdag een brainstormavond. Dit vond plaats in het gemeentehuis. Bedoeling van de avond was om producenten van streekproducten en inwoners met elkaar te in contact te brengen. De groep van ongeveer bezoekers, ondernemers maar ook consumenten, ging met elkaar in gesprek. Er werden ideeën uitgewisseld hoe ondernemers ervoor kunnen zorgen dat inwoners hun producten ook daadwerkelijk gaan komen.

Woensdag hield Marieke Eyskoot een lezing in Wijster over goed doen en het goed hebben. Zij schreef hierover een boek: ‘Dit is een goede Gids’. In de lezing gaf Marieke Eyskoot tips en tricks voor fair fashion, eerlijk eten, bewuste verzorging, groen wonen en werken en slow travel. Het was een boeiende leerzame lezing, waar 25 personen van genoten waaronder ook een aantal jongeren.