Dutch Grand Prix Formule 1 voor drie jaar naar Zandvoort. ‘Voor coureurs met ballen’

Assen – Het Formule 1-circus komt vanaf 2020 voor in elk geval drie jaar terug naar Nederland. De races worden verreden op het circuit van Zandvoort, zo werd dinsdag officieel bekend gemaakt tijdens een persconferentie.

Zandvoort - waar de bolides in 1985 voor het laatst rond raasden - kreeg daarmee van het Formula One Management (FOM) de voorkeur boven het TT Circuit van Assen. Voor de terugkeer van de Formule 1 is 30 tot 40 miljoen euro nodig. De overeenkomst is na lang onderhandelen tot stand gekomen, maar dankzij de financiële inbreng van Nederlandse bedrijven zoals Pon, VolkerWessels, Jumbo, CM.com, Talpa Network en Heineken konden de handtekeningen onder de driejarige overeenkomst worden gezet.

De FOM wees er dinsdag op graag in Nederland terug te komen, met name omdat Max Verstappen het zo goed doet en de jonge coureur garant staat voor volle tribunes in Zandvoort. 

Op de fiets

Sportief directeur Jan Lammers liet weten dat de 'Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix' de duurzaamste ter wereld wordt door toeschouwers te stimuleren per openbaar vervoer of op de fiets naar de race te komen. De infrastructuur rond het circuit van Zandvoort is al lange tijd een punt van discussie, als 100.000 toeschouwers ineens naar de kustplaats rijden ontstaat er een groot verkeersprobleem. De gemeente Zandvoort zegde eerder al enkele miljoenen euro’s toe om de infrastructuur zo goed mogelijk aan te passen op die publieksstroom. 

Lammers kon zijn geluk niet op. ‘Geweldig dat de Grand Prix weer terug is op Zandvoort. Ik denk dat het een sensationeel evenement wordt. Circuit Zandvoort en haar legendarische Tarzanbocht is wereldwijd bekend. De Formule 1 en de coureurs roemen het ’old school’ circuit en dat vanwege het spannende duinenkarakter iedere rijdersfout direct wordt afstraft. Dit is een circuit voor coureurs met ballen.’

Aanpassen circuit, ook in Assen

Het circuit in de duinen wordt de komende maanden op een paar punten aangepast, zodat het voldoet aan de moderne F1-voorwaarden. Dat gaat het TT Circuit ook doen, ondanks dat Assen naast de F1 greep. Dit om de Formule 1 in de toekomst alsnog mogelijk te maken, mocht het Drentse circuit alsnog in beeld komen voor de Formule 1.

Tekst: Robbert Willemsen