Hijken buigt zich over Dorpsvisie

Hijken - Inwoners van Hijken hebben maandagavond vrij massaal hun reactie gegeven op de concept Dorpsvisie (2020-2030) waarbij een kerngroep een zestal thema’s had voorgelegd die door werkgroepen al wat voorbereid waren.

De te bespreken thema’s waren Veilig (wonen) Hijken, Mooi (wonen in) Hijken, Zorge(n)loos wonen in Hijken, Gezellig (wonen in) Hijken, Houdbaar Hijken en Ondernemend Hijken. Ze werden in groepjes behandeld en het thema Veilig (wonen) bijvoorbeeld leverde een aantal kanttekeningen en reacties op zoals onveilige wegen. Een van de dorpelingen: ‘Er gebeuren wel wat ongevallen bij de brink en dat komt vooral door te hoge snelheid en/of geen voorrang geven. De meeste ongelukken zijn met personenauto’s en niet met vrachtwagens of trekkers.’ en ‘Bij de wegen en stroken moet je er voor zorgen dat ze niet te smal zijn, want er moet veel landbouwverkeer langs.’

Snelheden

Ook de wisselende snelheden in en rond Hijken maakte wat los. Er zijn veel verschillende snelheden: 80, 60 en 30 km. Dat is lastig en niemand houdt zich er aan, zo is de indruk. Sommigen vonden dat er langs het Oranjekanaal richting Oranje best 80 km/uur gereden kan worden. Dat is nu 60 km/uur.

Hoewel de gemeente niet van plan is om hem aan te leggen, was er toch een dringende wens om een fietspad aan te leggen langs de weg tussen Hijken en Hooghalen.

Een ander heikel punt is de slechte mobiele ontvangst, dat gevolgen kan hebben voor de veiligheid in geval van calamiteiten.

Om het zware verkeer wat beter te reguleren zou de weg onder het viaduct op de Vorrelveenseweg wat kunnen zakken, zodat de doorrijhoogte verbetert.

De flinke input van de avond wordt verwerkt en resultaten worden na de zomer bekend gemaakt. De Dorpsvisie moet na een slotavond eind dit jaar klaar zijn.