Micha Bruinvels vertelt de geschiedenis van zijn familie

Hooghalen - Micha Bruinvels maakte vorig jaar dezelfde reis die zijn oma maakte: van Amsterdam naar vernietigingskamp Sobibor. Op zondag 26 mei vertelt hij zijn familieverhaal tijdens de ooggetuigenlezing in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Micha Bruinvels legde vorig jaar dezelfde route af, als zijn oma 75 jaar daarvoor: van Amsterdam naar vernietigingskamp Sobibor. Froukje Bruinvels-van Gelder, zijn vaders moeder, werd op 29 mei 1943 samen met haar oudste kind Benjamin in Amsterdam opgepakt en naar Westerbork gebracht. Na een verblijf van drie nachten werden ze gedeporteerd. Het eindpunt was vernietigingskamp Sobibor, waar zij bij aankomst op 4 juni 1943 werden vergast. 29 jaar was ze toen.

Haar jongste kind Jacob, de vader van Micha, werd door zijn moeder verstopt en overleefde de oorlog in de onderduik in Arnhem.

Familieverhaal

Bruinvels (1971) maakte deze reis vorig jaar samen met fotograaf Roger Cremers. Micha Bruinvels: ‘Ik wil aandacht vestigen op wat er met mijn familie, en vele andere families, is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgd worden en uiteindelijk in koelen bloede omgebracht, alleen vanwege geloof en afkomst. Want ik kan mij, 76 jaar later, en ondanks dat ik de feiten ken, nog steeds niet voorstellen wat zich heeft afgespeeld tijdens de Holocaust.’

De reis van zijn oma, van Amsterdam naar Sobibor, maakte veel indruk op Micha: ‘Dat je in een week tijd uit je huis werd gehaald, via een doorgangskamp naar een vernietigingskamp werd gestuurd en werd vergast. Dat is toch niet voor te stellen. Edoch zegt het ook veel over de efficiëntie waarmee de nazi's opereerden.’

Aktion Erntefest

Naast het verhaal van zijn oma en oom, staat Micha Bruinvels ook stil bij zijn vader en opa.  Die laatste zat eerder dan zijn oma in kamp Westerbork. Hij kwam begin november 1943 om in het werkkamp Dorohucza in Polen tijdens Aktion Erntefest. Dat was de grootste eendaagse massamoord tijdens de Holocaust. Meer dan 40.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen werden hierbij vermoord.

Micha Bruinvels deelt in zijn ooggetuigenlezing ook ervaringen van zijn reis, observaties en reacties van onbekenden op de reis en wat hiermee gebeurd is. Ook  probeert hij zich, naar aanleiding van de informatie die hij over zijn familie kreeg, voor te stellen hoe hun dagelijks leven er rond de deportaties uitzag.

Na afloop van de lezing, die om 14.00 uur begint, beantwoordt Micha Bruinvels graag vragen van het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen.