Herdenking van een 'vergeten Holocaust'

Hooghalen - Op het terrein van het voormalig Kamp Westerbork was zondagmiddag een indrukwekkende Nationale Herdenking Vervolging Sinti en Roma. Daarbij werd aandacht besteed aan wat in het Romani de Porajmos, de Romani genocide of Holocaust, is komen te heten. Centraal op deze dag stonden de familiegeschiedenissen van de vervolgde Sinti en Roma.

Hun persoonlijke verhalen werden verteld door overlevenden en nabestaanden uit de verschillende naoorlogse generaties. Een belangrijke rol was weggelegd voor muziek. Verschillende zigeunerorkesten speelden stukken waarin het grote leed van de vervolging naar voren komt.

Herdenken nodig

Ook Paul Blokhuis, staatssecretaris VWS was aanwezig en hield een bewogen toespraak waarin hij nadrukkelijk inging op het leed wat de Sinti en Roma is aangedaan. Herdenken is noodzakelijk. Dat vond Zoni Weisz, Sinto en overlevende van de Holocaust wiens ouders, zusjes en broer vermoord werden in concentratiekampen, ook: 'Ik noem het ook wel 'De vergeten Holocaust' en meer herdenken is nodig om het meer zichtbaar te maken.'

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat 245 Sinti en Roma via het Zigeunertransport vanuit kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd. 214 van hen zouden de vervolging niet overleven. Volgens een schatting zijn door de nazi's ongeveer een half miljoen Sinti en Roma vermoord.

Afsluitend werden bloemen gelegd door de nabestaanden en genodigden, zoals staatsecretaris Blokhuis, burgemeester Mieke Damsma en CdK van Drenthe, Jetta Kleinsma.