Finalisten dorpsvernieuwingsprijs te gast in Witteveen

Witteveen - In Witteveen wordt op 25 mei bekendgemaakt wie de winnaar is van de Dorpsvernieuwingsprijs 2019. Kandidaat zijn dorpen die werken aan het realiseren van eigen voorzieningen.

Het gaat om voorzieningen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van het dorp omdat ze bijdragen aan duurzaamheid, getuigen van visie op langere termijn, innovatief zijn, of bijdragen aan een groter netwerk met bovendorpse belangen. Ansen is een van de vier finalisten en maakt goede kans op de prijs, waarbij vernieuwing en duurzaamheid zwaar meetellen.

Vier finalisten

Uit de vijftien dorpen die zich voor de prijs aanmeldden, gingen er vier naar de finale. In Drenthe was dat Ansen, gemeente de Wolden. De andere drie kanshebbers zijn Den Andel, gemeente Het Hogeland in Groningen, Esbeek, gemeente Hilvarenbeek in Noord-Brabant en Wellerlooi, gemeente Bergen in Limburg. Zij kregen de afgelopen tijd bezoek van de jury.

Gastheer

Witteveen is als winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs 2017, in samenwerking met de BOKD, gastheer van het evenement. De jury, bestaand uit Elles Bulder (lector Leefomgeving en transitie aan de Hanze Hogeschool te Groningen), Thijs van Mierlo (directeur LSA, Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) en Hans Cok (medewerker democratie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken), maakt bekend wie de winnaar is. Dat gebeurt in aansluiting op een inhoudelijk programma met keuze uit tien sessies en een lunch.

Geldprijzen

Aan de Dorpsvernieuwingsprijs zijn geldbedragen verbonden van 2500 euro voor de winnaar; 1000 euro voor het dorp dat op de tweede plaats eindigt en 500 euro voor de dorpen die op de derde en vierde plaats eindigen. Met het bedrag kunnen mooie initiatieven weer verder geholpen worden. Leidy van der Aalst, voorzitter van de LVKK, zal de prijzen om 13.30 uur uitreiken.

Europese prijs

De Dorpsvernieuwingsprijs is een initiatief van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (www.lvkk.nl) en wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie Democratie en Burgerschap. De winnaar dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Zo creëert de prijs een nationaal en internationaal platform waar initiatieven zichtbaar worden en kennis en ervaring wordt gedeeld.