Tiendeveense steltlopers bij Kunst op Straat: ‘Hier spelen is leuker dan in Parijs’

Tiendeveen - Vijftien straattheatergroepen komen op zaterdag 8 juni naar de Hoofdstraat van Hoogeveen om acte te présence te geven op het festival Kunsten op Straat. Eén daarvan is Kunst Op Stelten uit Tiendeveen.

Eigenaresse Martine Seijsener (47) geeft alvast een vooruitblik op de act Familie Vestdijk, die ze daar op gaat voeren. Hiervoor kruipt de Tiendeveense in de huid van mevrouw Vestdijk. Samen met acteur Marcel Schouwstra uit Amsterdam vormt ze een stijf echtpaar, dat zo uit een foto van de jaren ’50 lijkt te zijn gestapt. Amsterdammer Bart Nooij speelt Bartje, hun ondeugende zoontje. In werkelijkheid is Nooij een volwassen kerel, maar omdat zijn ouders op stelten lopen en hoge hoeden dragen, ziet hij er uit als een kleuter van 5 jaar oud.

Zijn ouders zijn reuzen die inclusief hun hoofdtooi wel 3,5 meter lang zijn. In de reusachtige roze kinderwagen die mevrouw Vestdijk voortduwt ligt een krijsende baby. Bezoekers van het festival Kunsten op Straat worden nadrukkelijk uitgenodigd een kijkje in de wandelwagen te nemen. ‘Mensen kijken altijd door een roze bril naar een baby en verwachten moeders mooiste, maar in onze wandelwagen ligt een gedrocht,’ verraadt Seijsener alvast. Uit ervaring weet Seijsener dat kinderen vaak met open mond blijven staan kijken.

Als ze merkt dat zij bang voor haar zijn, kijkt ze de kinderen vriendelijk aan en lacht ze tegen hen, waardoor ze meestal wel ontdooien. Van volwassenen krijgt ze ook vaak enthousiaste en positieve reacties.

Hoogeveen Culinair

De familie Vestdijk is een van de vele acts die de medewerkers van Kunst Op Stelten uitvoeren. Andere acts dragen de namen IJskoningen, Magic White Horses en Samba Sisters. De theatergroep biedt zowel acts met als zonder gesproken woord aan.

Het theatergezelschap trad voor het eerst in Hoogeveen op tijdens Hoogeveen Culinair in 2015. Later ook tijdens de Noorderlichtjesparade en de Pulledagen. Het gezelschap geeft bovendien complete shows, waarbij naast steltlopers ook luchtacrobaten en gronddansers optreden. Ze voeren een combinatie uit van steltenkunst, dans, muziek, theater, trapeze, acrobatiek en vuurperformances. ‘Hier spelen is leuker dan in Parijs. Buren kunnen ons daarom voor een vriendenprijsje boeken’, zegt Martine Seijsener.

Wie Kunst Op Stelten tijdens het festival Kunsten op Straat wil zien optreden, kan de groep op zaterdagmiddag 8 juni in de Hoofdstraat vinden. ‘We treden drie keer een half uur met de act Familie Vestdijk op, om 12.30 uur, 14.00 uur en 15.45 uur,’ nodigt Seijsener uit.

www.kunstenopstraat.nl