Jan Kruis zou het ook een mooi museum gevonden hebben

Orvelte - Het Jan Kruis Museum in Orvelte is sinds vandaag geopend en morgen ook voor publiek. Het openingsmoment werd uiteraard gedaan door Els Kruis-van Zanden, de weduwe van de in 2017 overleden striptekenaar/schilder/illustrator Jan Kruis en het beviel haar: 'Heel mooi en overzichtelijk. Alle facetten van zijn kunnen zijn tentoongesteld en Jan zou het ook mooi gevonden hebben.'

Ze opende het samen met een van haar dochters, Leontine, ook een van de drijvende krachten achter het museum.

Rijke oeuvre

Het werk van de kunstenaar uit Mantinge, die vooral bekend werd door zijn strip over de Nederlandse 'familie doorsnee' die hij bijna dertig jaar voor Libelle tekende, is thematisch verdeeld over de ruimte waar voorheen het Applemuseum zat. Daarbij ook de kleine versie van het schilderij van de koninklijke familie dat in het gemeentehuis van Ameland hangt. De schilderijen, de tekeningen en de strips vormen een mooie samenvatting van zijn rijke oeuvre en voor de liefhebbers is er natuurlijk het nodige te koop in het winkeldeel. Het museum is in mei en juni van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. In het zomerseizoen zijn de openingstijden verruimd.

Bijdragen

Het museum kwam tien jaar na de eerste plannen tot stand dankzij bijdragen van het Rabo Stimuleringsfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, de provincie, Gemeente Midden-Drenthe, Wildervankfonds. 'En niet te vergeten de enorme hulp in natura van Kreeft Betonvloeren en Hilberink Bouwbedrijf,' meldt Ewald van der Blij, de voorzitter van de stichting Jan Kruis Museum.