Huiseigenaar vertelt over energieneutraal en aardgasvrij wonen

Westerbork - Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan in mei en juni op bezoek bij een duurzaam huis. Op 6 juni om 19:30 uur geeft Jean Frantzen uit Westerbork een tour rondom het thema ‘energieneutraal en aardgasvrij wonen’.

In samenwerking met provincie Drenthe organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route thematours. Huiseigenaren delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning. 

Vijftien jaar geleden is Jean Frantzen begonnen met het verduurzamen van zijn woning. “Mijn woning is verbouwd en geïsoleerd met vernieuwbare materialen, zoals leem en hout. Een paar jaar geleden heb ik PV-panelen toegevoegd waardoor mijn woning nul-op-de-meter is. Maar ook voor de toekomst heb ik plannen om een duurzaam watersysteem te plaatsen.” Frantzen laat zien dat het mogelijk is om een woning stapgsgewijs door de jaren heen te verduurzamen. Tijdens de tour deelt hij graag zijn ervaringen.

De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies over een specifiek onderwerp bezoekt een groep van circa 10 personen een woning. Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: “De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen.”

Ook elders in Drenthe staan huiseigenaren klaar om bezoekers te ontvangen. Op 15 juni kunnen geïnteresseerden in Rolde en Coevorden terecht voor thematours over de lucht/water-warmtepomp en energieneutraal en aardgasvrij wonen. Op 20 en 22 juni zijn er nog thematours in Gieten en Hoogeveen over zonnepanelen, de zonneboiler en aardgasvrij wonen met een warmtepomp. De huiseigenaren geven graag uitleg over hun keuzes en ervaringen. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via duurzamehuizenroute.nl/thematours.