Geen Drentse opvolger bij dorpenprijs

Witteveen – Het Brabantse Esbeek en niet Ansen heeft zaterdagmiddag de Dorpsvernieuwingsprijs gewonnen tijdens de Drentse Dorpen Dag in Witteveen, het dorp dat twee jaar geleden deze prijs won. Ansen werd derde.

Voordat het zover was werd een druk programma afgewerkt met als begin een korte presentatie in de grote tent door Roos Glastra en Liesbeth Langen, twee van de drijvende krachten achter het Noaberkracht-project in Witteveen, over hoe een en ander was gegaan en nog steeds gaande is. De info bracht de ook aanwezige Commissaris der Koning, Jetta Klijnsma tot de opmerking: ‘Je zou wensen dat ieder dorp een Roos en Liesbeth zouden hebben. Het is heel plezierig om als CdK zo’n dorp onder je hoede te mogen hebben. Het is toch prachtig dat je als dorpen en kernen de handen ineen kan slaan. Dennis (wethouder) kom ik regelmatig tegen en het is plezierig te weten dat de gemeente een stut is. ‘Mooi voor elkaar’ is het nieuwe motto van Drenthe en in Witteveen heeft dat al gestalte gekregen en we hopen dat dat zo blijft.’

Sessies

Na het huiskamergesprek waar via stellingen de leefbaarheid van dorpen behandeld werd en wat de haken en ogen waren volgde een serie van tien sessies.  Zo was er een bezoek per huifkar naar de duurzame boer Bouke Meijer en langs het Witteveense Ommetje. Engbert de Vries  uit Witteveen nam een groep onder zij  hoede en vertelde tijdens een wandeling door het dorp over de geschiedenis van het ontginningsdorp Witteveen.
De dag werd afgesloten met een gezellige feestavond in de tent.