Drentse vmbo-leerlingen kunnen goedkoop met de bus naar musea

Regio - Goedkoop met de bus naar Drentse musea. Dat kunnen vanaf volgend schooljaar alle leerlingen van de eerste en tweede klassen van de vmbo- en praktijkscholen in Drenthe, mits zij meedoen aan het project Culturele Mobiliteit.

De provincie stelt hiervoor 30.000 euro beschikbaar. Het project Culturele Mobiliteit moet er voor zorgen dat meer vmbo-leerlingen kennismaken met kunst en de historische verhalen van Drenthe.

In vier maanden bijna 1200 vmbo-scholieren naar musea

De resultaten van de pilot met de vmbo-scholen in Emmen, Coevorden, Borger-Odoorn en Roden waren positief. In de eerste vier maanden van 2019 werden bijna 1200 jongeren van elf scholen per bus naar het Drents Museum, Drents Archief, Gevangenismuseum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork vervoerd.

In de musea namen zij deel aan een educatief programma, waar ze kennis maakten met beeldende kunst en bijvoorbeeld de strafgeschiedenis in Nederland. Het enthousiasme van de scholen en leerlingen was aanleiding voor de provincie om het project uit te breiden naar alle vmbo-scholen in Drenthe.

Eén van de deelnemende scholen aan de pilot: “Het is goed voor het leerklimaat om eens wat anders te doen dan in de school te zijn. Het is heel leerzaam voor de leerlingen om in een museum te kijken.”