Hoger beroep fataal ongeval Lonerstraat Assen tegen man uit Smilde (19) wordt met voorrang behandeld

Assen / Smilde - Het gerechtshof gaat het hoger beroep in de zaak van het fatale auto-ongeluk in Assen tegen M.B. (19) uit Smilde met voorrang behandelen. Bij het ongeval aan de Lonerstraat in Assen kwamen twee jongens (beiden 19) uit Smilde om het leven.

De slachtoffers zaten in de auto van teamgenoot M.B. van een nieuw elftal bij de Asser Boys in Assen. B. is in maart veroordeeld voor het veroorzaken van het dodelijk ongeval. Het Openbaar Ministerie kon zich niet vinden in de straf van de rechtbank en is in beroep gegaan. De behandeling bij het hof is over anderhalve week. Het is vrij uitzonderlijk dat een hoger beroep zo snel na een uitspraak van de rechtbank wordt behandeld. Meestal zit er (beduidend) meer tijd tussen.

Gevoelige zaak

Het OM en het hof hebben besloten om het hoger beroep zo snel mogelijk te behandelen, omdat het gaat om een uiterst gevoelige zaak voor B., de nabestaanden en de slachtoffers. ‘Vanwege het belang van alle betrokken partijen is de zitting met voorrang gepland’, zegt woordvoerder Klaas Jan Bos van het ressortsparket. ‘Dat heeft echt te maken met de aard van de zaak.’

B. veroorzaakte vorig jaar september na een training bij Asser Boys een fataal ongeval. Op het terras bij de kantine dronk hij drie flesjes bier en stapte in de auto. Hij reed harder dan toegestaan, verloor de macht over het stuur en kwam tegen een boom tot stilstand. Twee medespelers kwamen om het leven. De automobilist en een andere teamgenoot raakten zwaargewond.

Verdriet, woede en machteloosheid

B. is veroordeeld tot 240 uur werkstraf, tien maanden voorwaardelijke jeugddetentie en twee jaar rijontzegging. Van de rechtbank hoeft hij niet naar een jeugdgevangenis. Het OM had een jaar jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist. Tijdens de zitting in Assen gaven nabestaanden uiting aan hun woede, verdriet en machteloosheid. Ook bleek dat B. het psychisch heel zwaar heeft. Het hoger beroep wordt woensdag 3 juli in Zwolle behandeld.

Tekst: Daniëlle Molenaar