Van patiënt naar toneelster

Beilen - Bernd Hietberg, dierenarts van DAP Beilen, verzorgt deze week de column De Boer op in de Krant van Midden-Drenthe. Hij schrijft over Janna, een bijzondere koe met een toneelcarrière:

De eerste echte zomerse dag van 2019, een zaterdag in april. In de spoeddienst een telefoontje van een ongeruste veehouder. Ik spring in de auto en rij bij schitterende avondzon naar de boerderij. Een van hun dieren lijkt erg ziek. Na het aantrekken van bedrijfslaarzen, iedere veehouder heeft laarzen staan voor bezoekers, lopen we naar de wei.

Daar staat Janna 681, een jonge koe die pas moeder is geworden. Alhoewel 90 procent van de koeien meestal bevalt van hun kalf zonder hulp, betekent dat niet dat het niet zwaar is. Janna had het er nog wel moeilijk mee.

Ook was ze voor het eerst tussen de oudere koeien. Daar zitten vaak best wat vervelende tantes tussen die willen bepalen wat er gebeurt. Kortom, Janna had stress. De grote wisselingen in dag en nacht temperatuur in het voorjaar gecombineerd met stress zorgden ervoor dat de griep toe kon slaan. Janna had meer dan 41 graden koorts en een beginnende longontsteking.

Omdat de boer nog aan het melken was hield de boerin de koe vast zodat ik staande in de wei infusen toe kon dienen, vocht via sondevoeding en medicijnen via prikjes. Hartstikke handig dat op veel boerderijen de hele familie mee helpt de dieren te verzorgen. Ook al is een koe ziek, je kunt ze moeilijk vertellen dat ze beter worden van een prikje of infuus, daarom laten ze dat niet altijd zomaar toe.

We spraken af dat Janna samen met een vriendin een tijdje apart mocht blijven lopen in een weilandje vlakbij de boerderij. Best veel werk om deze dames twee keer per dag een touwtje aan te knopen en apart naar de melkstal te brengen, maar dat had deze veehouder er graag voor over.

Janna deed hard haar best, knapte op en gaf na enkele weken wel drie emmers melk per dag.

Onlangs blikten we samen met een goed gevoel terug op de intensieve zorg. Janna heeft er zo van geleerd en genoten dat ze nu een van de liefste koeien van de stal is. Tot mijn verbazing hoorde ik dat ze daarom binnenkort mee mag doen in de uitvoering van het toneel in het dorp.

Daarin is een speciale rol voor een vriendelijke koe weggelegd. Zo veranderde Janna van doodzieke moeder naar een bekende Drent, daar word ik echt vrolijk van!