Konijn op wrede manier gedood: 'Hopelijk slaapt de dader heel slecht'

Dierenverzorgster Sandra Schmidt van het Hertenkamp Westerbork is op woensdagochtend 3 juli de dieren aan het voeren als een wandelaar haar roept.

,,Hij had een dood dier zien liggen. Ik ging kijken en vond een dood konijn”, zegt ze. Het witte langharige konijn blijkt ernstig toegetakeld. Stichting Hertenkamp Westerbork heeft aangifte gedaan.,,Ik wist vrij snel dat hij niet door een ander dier was gedood”, zegt de verzorgster. ,,Hij was dusdanig met een stok bewerkt, dat kan een dier niet gedaan hebben.” Zij en voorzitter Geert Jan Kremers van Stichting Hertenkamp Westerbork kunnen er niet over uit waarom iemand zoiets doet.

Een stok met plukken haar van het konijn

Een dag na de lugubere vondst vindt Schmidt langs de afrastering van de weide, waarin zo’n dertig dieren lopen, de stok en een plank. Schmidt: ,,De plank is vermoedelijk gebruikt om over de twee meter hoge afrastering te klimmen. Aan de stok zaten plukken haar van het konijn.” Ze vermoedt dat het dier in de nacht van 2 op 3 juli is gedood, stelt ze. Zij en Kremers gaan er vanuit dat er meer dan één dader is.

,,Het gedode konijn lag op zijn zij met de achterpoten door de afrastering. Hij is waarschijnlijk van buiten de afrastering bewerkt, terwijl een ander hem daarbinnen vasthield.” De stok is door de politie in beslag genomen voor onderzoek, zegt woordvoerder Ernsest Zinsmeyer. De eerste keer dat Sandra Schmidt na de lugubere vondst weer de herten, geiten, konijnen, kippen en andere vogels moet voeren, fietst ze met buikpijn naar het hertenpark.

,,Als een dier door een ander dier wordt doodgebeten, is dat misschien wreed, maar dat is de natuur. Dit is iets heel anders. Het is een heel bewuste actie geweest.”

'Werk van iemand die gestoord is'

Kremers: ,,Dit is het werk van iemand die gestoord is. Die moet gepakt worden, want hij heeft hulp nodig.” Aangezien Hertenpark Westerbork afgelegen in het bos ligt en er geen camera’s hangen, is dat een lastige opgave, beseft hij.

,,Een paar jaar terug zijn er vogels mishandeld. We hebben toen we een camera opgehangen, maar na een tijdje werd die gestolen.” Toch zijn die daders uiteindelijk gepakt. ,,Iemand die erbij was, kreeg last van haar geweten en belde me omdat ze haar verhaal wilde doen. Ik hoop dat dat nu ook gebeurt. Dat iemand nu heel slecht slaapt.”

Groepjes jongeren

Het hertenkamp wordt ’s avonds regelmatig door groepjes jongeren als hangplek gebruikt. Schmidt: ,,Hen verdenken we niet. We hebben ze wel gevraagd extra op te letten.” De politie doet verder onderzoek. Zinsmeyer. ,,Dat betekent dat we her en der navraag doen en kijken of er meldingen van soortgelijk zaken zijn binnengekomen. Als mensen tips hebben, horen wij die uiteraard graag.”