Zes dorpshuizen in Midden-Drenthe krijgen geld voor aanschaf van zonnepanelen op het dak

Zes dorpshuizen in Midden-Drenthe krijgen geld van de gemeente voor de aanschaf van zonnepanelen op het dak. Het gaat om De Heugte in Nieuw-Balinge, MFA De Spil in Bovensmilde, ’t Haoler Hoes’ in Hooghalen, het dorpshuis in Elp, De Weidehoek in Wijster en het dorpshuis in Oranje.

De gemeente draagt een kwart van de kosten bij. In totaal gaat het om een kleine 33 mille. “Met onze bijdrage wordt het voor dorpshuizen makkelijker om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen leveren een flinke besparing op waardoor het geld kan worden besteed aan de leefbaarheid in het dorp. En daar zijn uiteindelijk de dorpshuizen voor bedoeld”, aldus wethouder Dennis Bouwman.

Voorbeeldfunctie

Wethouder Erjen Derks is ook blij met de wens van de besturen om hun dorpshuis te verduurzamen: “Dorpshuizen vervullen een voorbeeldfunctie voor het hele dorp als het gaat om duurzame energieopwekking. Het is mooi om te zien dat de opbrengst van de zonnepanelen door de dorpshuizen zelf kan worden gebruikt. Het mes snijdt met de komst van de panelen aan meerdere kanten.”

Onbeparkt holdbaar IV

In de afgelopen jaren zijn er drie projecten geweest onder de naam ‘Onbeperkt Holdbaar’. Deze projecten richtten zich op verduurzaming waarbij vele maatregelen zijn getroffen, zoals het isoleren van wanden en vloeren tot het vervangen van bijvoorbeeld koelkasten.

De zes dorpshuizen die nu geld krijgen, hebben meegedaan aan alle drie projecten van Onbeparkt Holdbaar. Ze waren toe aan de volgende stap: zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen. De gemeente is daarom het project ‘Onbeparkt holdbaar IV’ gestart.