Vluchtelingen trekken de werkhandschoenen én dansschoenen aan voor SIVO

Het COA gaat samenwerken met volksdansfestival SIVO: vijftig vluchtelingen van het asielzoekerscentrum in Ter Apel komen voor en tijdens het Wereld Dans en Muziekfestival naar Orvelte om te helpen als vrijwilliger. Hierbij zullen ze geholpen worden door de Nederlandse vrijwilligers.

Er komen in totaal vijftig vluchtelingen met verschillende achtergronden helpen in Orvelte. "En er is daar zelfs een wachtlijst. Er is veel belangstelling," zegt Jacqueline Engbers namens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In het asielzoekerscentrum kunnen mensen die wachten op de behandeling van hun procedure vrijwilligerswerk doen, nu voor het eerst ook op festival SIVO.

Ook hun eigen dansschoenen

Een kleine groep vluchtelingen helpt bij de opbouw van het festival waarna ze alle vijftig tijdens SIVO hun steentje bijdragen. De organisatie koppelt iedere vluchteling aan een andere vrijwilliger.

Dat niet alleen: de Syrische vluchtelingen trekken ook zelf hun dansschoenen aan, vertelt Looijenga. "Zij hadden zoiets van, 'is het een dansfestival? Maar wij hebben ook een dans!' Het zijn mensen met een status maar zonder woonplek, die klaar zijn om zich te vestigen maar het nog niet kunnen. Zij kunnen nu iets terug doen." Daarnaast verzorgt de Indiase dansgroep die ook op SIVO staat een optreden op het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

Verbintenis en ontmoeting

Op ieder straatje van 'oerdorp' Orvelte zal het weekend een volksdans te zien zijn, van groepen uit onder andere Mexico, Indonesië en Wit-Rusland. Organisator Sjoerd Looijenga is dan ook enthousiast over de samenwerking met het Centraal Orgaan opvang vluchtelingen (COA). "Vooral omdat de inzet van vrijwilligers uit verschillende landen een van de belangrijkste uitgangspunten van het festival onderschrijft, namelijk het bevorderen van multiculturele verbintenissen en ontmoeting tussen volkeren."

Ook het COA is tevreden. "De samenwerking biedt een unieke kans om bruggen naar elkaar te bouwen. Asielzoekers, Nederlanders en de deelnemers van het Wereld Dans en Muziekfestival kunnen elkaar zo op een ongedwongen manier ontmoeten en met nog meer culturen in aanraking komen," aldus Linda Wind, begeleider bij het COA.

De asielzoekers komen maandagmiddag naar Orvelte om kennis te maken met het dorp. SIVO vindt daar plaats van 19 tot en met 21 juli.