Op de fiets van Eindhoven naar Parijs voor beter onderwijs

Zo'n twintig sportievelingen stonden zaterdagochtend 13 juli in Eindhoven aan de start van The Ride on Education 2019. De zevende editie van deze sponsor-fietstocht brengt de deelnemers in acht dagen tijd van lichtstad Eindhoven naar de Franse lichtstad Parijs. Om 10:00 uur loste voorzitter Yvonne Drenth van Stichting The Ride on Education uit Beilen het startschot van de sponsortocht van dit jaar.

De fietsers laten zich sponsoren voor onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Bijna de helft van de deelnemers -negen in totaal- laten zich sponsoren voor het Zuid-Afrikaanse Thusano Fund, een studiebeurzenprogramma van mission-organisatie Verre Naasten uit Zwolle.

Deze eerste dag werd er gekoerst richting het Belgische Diest, een tocht van 85 kilometer. Volgende week zaterdag hopen de fietsers Parijs te bereiken, waar de Notre-Dame-kathedraal het eindpunt is.

“Inmiddels fietsen we voor de vijfde keer mee,” vertellen Krin en Japke de Kraker uit het Friese Goutum, bij Leeuwarden. “Eerder deden we al mee met de rides naar Denemarken, Frankrijk, Duitsland en België”, vertellen ze. “We laten ons sponsoren voor het Thusano-studiebeurzenfonds, omdat we met eigen ogen gezien hebben wat zo’n beurs daar betekent! Zo spraken we een jongen die z’n vader had verloren, maar dankzij het Thusano Fund toch Medicijnen kon studeren in Pretoria.” Ook Jolanda Wolff uit Zeewolde fietste al eerder mee. “Omdat ik in het onderwijs werk, weet ik hoe belangrijk goed onderwijs is”, verklaart ze. “Vaak is onderwijs de eerste stap om uit armoede te komen. Bovendien voel ik verbondenheid met Verre Naasten. Dus de keus om te fietsen voor het Thusano-fonds was snel gemaakt.”

Hugo Waalewijn uit Beilen is één van de drie initiatiefnemers van The Ride on Education. “We vonden het in 2013 wel een goed idee om van de ‘Drentse Hooglanden’ -zoals de gemeente Midden-Drenthe zich graag profileert- naar de Schotse Hooglanden te fietsen. En het leek ons een nóg beter idee om dat niet tot een eenmalige fietstocht te beperken, maar er een stichting voor op te richten om de tocht jaarlijks te herhalen. Steeds naar een andere bestemming”, licht hij toe.

De rest is geschiedenis. Al sinds de oprichting is het doel van de tocht duidelijk: geld inzamelen voor (verschillende) onderwijsprojecten wereldwijd, via een fietstocht van pakweg 600 kilometer. Waalewijn zelf fietst ook voor het Thusano Fund. Hij hoopt dit jaar zo’n 1000 á 1500 euro op te halen.

Wereldwijd ondersteunt Verre Naasten, met en namens kerken in Nederland, mission-programma’s en -projecten van kerken en christelijke organisaties in zo’n 30 landen. Centraal staat daarbij de missie: geloof delen wereldwijd, in woorden én daden. Zo is Verre Naasten in Zuid-Afrika betrokken bij het studiebeurzenfonds Thusano, één van de sponsordoelen van The Ride on Education.