Megaontbijt voor de start

Voorafgaand aan het vertrek voor de tweede dag van de Drentse Fiets4daagse gingen de meeste deelnemers eerst met z'n allen aan het ontbijt. In Westerbork zijn ze daar acht jaar geleden mee begonnen en sinds vorig jaar hebben andere startplaatsen zich ook aangesloten bij dat ontbijtevenement.

Dat betekende volgens de voorzitter van het Westerborker fiets4daagsecomité, Bertus Witteveen, dat er tussen de 11.000 en 12.000 fietsers in Drenthe op verschillende plekken massaal van een ontbijt genoten. In Westerbork ging het om 1750 eters die bediend werden door tientallen vrijwilligers. Het etenswaar, allemaal fairtrade, was beschikbaar gesteld door lokale ondernemers en wat er overbleef gaat naar de Voedselbank.

Bertus Witteveen stond bij zijn openingstoespraak nog even nadrukkelijk stil bij het plotselinge overlijden van Jans Dobben (Lammert oet Orvelt) in januari, de man die samen met Bertus dit ontbijt introduceerde en ondersteunde: 'Ik wil dat Jans nog even met ons meekijkt en ik hoop dat jullie nog even aan hem denken tijdens de stilte voor het eten.'