Uniek bezoekje Bengaalse troubadours

Een bijzonder gezelschap is even neergestreken in deze contreien en dan hebben we het over een Bengaals troubadoerskwartet dat op uitnodiging van Hijkenaar Be Dijk hun culturele kunsten vertonen. Het begon woensdagavond op een grasland in Hijken tegenover de woning van Be Dijk en werd bezocht door enige tientallen vrienden, dorpsgenoten en andere liefhebbers.

Onder de vier die nog niet eerder hun landsgrenzen hebben verlaten, Goutam Das Baul, volgens Be een grootheid in dit specifieke genre waar hij een paar jaar geleden mee kennis maakte en zeer van onder de indruk was. Het leidde tot zijn missie om deze zang en muziek naar Nederland te halen en het is na veel voorbereiding en een hoop bureaucratisch gedoe gelukt.

Ze zijn vrijdag en zaterdag nog te bewonderen in Orvelte tijdens het SIVO-festival. Op 21 juli (15.00 uur) bij EDANZ in Groningen; 24 juli kun je ze weer in Hijken zien in de tuin bij Be (19.30 uur). Op 27 juli staan de heren in de Biotoop in Haren met daarbij een Indiase maaltijd. Het afsluitende concert is op 28 juli op camping Buitenwereld in Witteveen om 15.00 uur. In alle gevallen is aanmelden gewenst bij Be via willebe@hotmail.com of een app naar 06-39853848. Daar kun je ook met vragen terecht.

Bauls zijn spirituele guru's die al eeuwen als troubadours hun levenslessen verpakt in liederen verspreiden. Hun muziek staat op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed.