Snelle rit van Gogo brengt Willem Greve de winst

Veeningen - Wat een rit perste Willem Greve eruit tijdens de barrage van de Grote Prijs gemeente De Wolden. Met de merrie Gogo, een achtjarige nakomeling van de bekende springpaarden Zirocco Blue en Indoctro, sleepte de ruiter uit Markelo zondag de hoofdprijs van CH de Wolden binnen.

Hij liet Dennis van den Brink achttiende van een seconde achter zich. Zo’n 5000 bezoekers zagen een erg boeiende barrage, waarin twaalf combinaties het tegen elkaar opnamen.

Derde tijd

Ze vormen nog maar een jaar een koppel - Willem Greve en Gogo - maar de ruiter zou voorlopig niet zonder deze merrie willen. En dat was te merken tijdens CH de Wolden. In het basisparcours was Greve al snel. Van de vijftig deelnemers zette hij de derde tijd neer, zonder fouten in het parcours te maken. Er waren veertien combinaties die alle hindernissen intact lieten, maar Lisa Nooren en Ali Al Khorafi uit Koeweit strandden doordat ze net iets te veel tijd nodig hadden op het selectieve parcours, dat Louis Konicks met zijn medebouwers had neergezet.

De winnaar van de Grote Prijs een week daarvoor, Albert Zoer uit Echten, bereikte de barrage ook niet. Met Heechhiems Cancun VDM kwam hij niet goed over een van de hindernissen. Hetzelfde gold voor de Belgische Charlotte Philippe, die in de dagen ervoor in andere rubrieken uitstekend op dreef was. Ook Daan van Geel bereikte de barrage niet. De winnares van de kwalificatie van vrijdag, Chantal Regter, wist wél tot de beste twaalf door te dringen, alsmede Hendrik Jan Schuttert en Bert-Jan Zuidema.

Boeiend spektakel

De twaalf combinaties maakten er vervolgens een boeiend spektakel van, waarbij niet iedereen zonder fouten bleef. Dat gold bijvoorbeeld voor Chantal Regter, wier Quilando haar plotseling in de laatste barragerit voor een van de hindernissen in de steek liet en weigerde. Hessel Hoekstra, die ook de dagen ervoor al successen had geboekt, liet in de vierde barragerit blijken dat het snel kon gaan. Met Quincy 230 reed hij naar 40.90 en pas in de tiende rit was het Willem Greve die daar onderdoor ging: 39.36 seconden. Dennis van den Brink probeerde het ook nog, kwam ver en dook eveneens onder de tijd van Hoekstra, maar bleef wel boven de veertig seconden: 40.11.

Voor Willem Greve is dit een mooi succes. Aan nagenoeg alle vijftien edities van CH de Wolden heeft hij deelgenomen. ‘En nu eindelijk winst’, sprak hij lachend na afloop. Greve had slechts één deelnemer de barrage zien rijden en ging daarna zijn eigen paard voorbereiden op de beslissende rit. Een rit die hij naar zich toe trok met Gogo, de merrie die hij een jaar geleden samen met Stal Houtzager Kayser aankocht. ‘Dit paard sprak mij direct aan. Het heeft veel bravoure en je ziet dat het er nu uitkomt. Eerst won ik het concours Wierden hiermee en nu CH de Wolden.’

Tevreden

Met de Grote Prijs gemeente De Wolden is zondagmiddag in Veeningen een eind gekomen aan drie weken paardensport van topniveau. Op 8 juli begon de organisatie immers aan het EK voor Young Riders, Juniors & Children.

Voorzitter Christiaan Hendriksen keek tevreden terug na drie weken van fikse inspanning. ‘Dat EK was nieuw voor ons. Eigenlijk wisten we niet wat ons te wachten stond. Dankzij al onze vrijwilligers hebben wij alle drie weken een goed evenement kunnen bieden. En wat de toekomst betreft, gaan we eerst eens rustig nadenken of we nog eens een groot internationaal kampioenschap willen hebben. Vooralsnog is CH de Wolden ons basisconcours, een tweesterrenconcours dat een heel breed draagvlak heeft. Dat mogen wij zeker niet uit het oog verliezen’, aldus Hendriksen.