Zuurstofgehalte Beilerstroom weer op peil, oorzaak vissterfte onbekend

Zo’n duizend kleine visjes overleefden het te lage zuurstofpeil in de Beilerstroom van de afgelopen dagen niet. Het zuurstofgehalte is nu weer op peil, laat waterschap WDO Delta weten.

Het waterschap ontdekte afgelopen vrijdag na een tip van omwonenden dode visjes in de Beilerstroom en het Kremersgat. Woordvoerder Klaas Jansen van het waterschap schat dat ‘een duizendtal’ kleine vissen door zuurstofgebrek het loodje legde. ,,We waren even bang dat ook de grotere vissen het niet zouden overleven. Gelukkig was daarvan geen sprake.”

Twee keer mis

De hengelsportfederatie Groningen-Drenthe hielp het waterschap de afgelopen dagen om de nog levende vis uit het water te halen. De vis is overgezet naar zuurstofrijk water.

Eerder vorige week was het ook al mis in de Beilerstroom. Het waterschap plaatste toen twee pompen om zuurstofrijk water de Beilerstroom in te pompen. Dat leek in eerste instantie goed te gaan, maar het was niet afdoende. Daarom kwam er vrijdag een derde pomp en een beluchter bij. De maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het zuurfstofpeil nu weer voldoet aan de norm. De pompen zijn uitgezet, de beluchter blijft nog even draaien.

‘Kwetsbaar gebied’

Een verklaring voor het lage zuurstofpeil heeft het waterschap niet ontdekt. ,,Wellicht een combinatie van afstervende waterplanten en de hoge watertemperatuur”, zegt Jansen.

In juli raakte de Beilerstroom verontreinigd na een melkdumping. ,,De Beilerstroom blijkt dit seizoen een kwetsbaar gebied”, erkent Jansen. ,,We weten niet zeker hoe dat kan, maar we houden het nu extra goed in de gaten.” De komende dagen meet het waterschap twee keer per dag het zuurstofpeil in het water.