Ies overleefde de oorlog in de onderduik

Westerbork - Ies Leefsma (1940) overleeft de oorlog in de onderduik. Zijn ouders worden allebei via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd en overleven de oorlog niet.

Van de vele Leefsma’s die in Gorredijk woonden is Ies de enige die de oorlog heeft overleefd. Op zondag 25 augustus om 14.00 uur vertelt hij zijn verhaal in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

De vader van Ies, Bram Leefsma, wordt 20 augustus 1942 te werk gesteld. Via verschillende werkkampen wordt hij naar kamp Westerbork gebracht en van hieruit naar Auschwitz gedeporteerd. Voor de trein in Auschwitz aankomt wordt een groep mannen uit de trein gehaald en naar andere kampen gebracht. Waarschijnlijk is Bram Leefsma in Ottmuth omgekomen in de eerste helft van 1943.

De moeder van Ies, Matje Wolf- Leefsma, duikt in 1942 onder met behulp van Sjoerd Wiersma, een bekende verzetsman uit Joure. Matje wordt verraden en via kamp Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Daar wordt ze te werk gesteld. Ze wordt op 31 augustus 1944 in Auschwitz vermoord.

Ies verblijft de gehele oorlog in IJlst, onder de naam Ties. Van het gevaar voor verraad heeft Ies, ook vanwege zijn jonge leeftijd, zelf niets gemerkt.

Na de oorlog

Na de oorlog volgt er een voogdijstrijd met een neef van Matje en zijn vrouw die de oorlog overleefd hebben. Uiteindelijk volgt een oordeel van de rechtbank: Ies moet christelijk worden opgevoed. Een hoger beroep voor de rechtbank in Leeuwarden komt met dezelfde conclusie. Ies blijft in IJlst.

Na afloop van de lezing, die om 14.00 uur begint, beantwoordt Ies Leefsma graag vragen van het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen.