Parcours VAM-berg onder de loep: 'Dat er iets moet gebeuren, daarvan is iedereen wel doordrongen'

De grote veldkeien naast de fietspaden op de Wijsterse Col du Vam liggen onder de loep. ,,Aan het stuk bij de afdaling moeten we wat doen”, zegt organisator Thijs Rondhuis van wielerwedstrijd Olympia’s Tour.

Op 48 meter boven NAP miezert het. Bij vlagen spoelt het zelfs. De enigen die zich daar niks van aantrekken zijn Theo Lutke en zijn dochter Ilse uit Assen en Christel Mos met haar dochters Anniek en Sissy uit Ruinen.

Donderdag liet de provincie na vragen van deze krant weten dat de aannemer die bezig is met de aanleg van de wandel- en atb-paden op de VAM al voor de zomer opdracht heeft gekregen eventuele alternatieven te bedenken voor de grote keien die op sommige plekken pal naast de fietspaden liggen.

Kinderziektes

Het vijftal mountainbikers is lyrisch over de mogelijkheden die de berg fietsers en wandelaars biedt. Ze komen daarom regelmatig trainen op de VAM, van valpartijen is bij hen nog geen sprake geweest. Maar: ,,De keien zijn wel gevaarlijk ja”, zegt Theo Lutke. ,,Dat dit nu naar voren komt is denk ik een kwestie van praktijkervaring. De kinderziektes die erin zitten moeten er nog uit worden gehaald.”

Zijn dochter Ilse: ,,We gaan met een behoorlijke snelheid naar beneden, soms met een best grote groep. Het scheelt soms niks of je raakt de keien”, stelt ze. ,,Je raakt dan gewoon de controle over je fiets kwijt. Je kan niet echt sturen in die keien, de enige mogelijkheid is dat je valt. Je kan de fiets niet even snel weer op het pad zetten. Je blijft vastzitten.”

Die kritiek delen individuele fietsers, maar ook organisatoren van evenementen op de VAM-berg, zoals Theo Rondhuis. Hij organiseert de Olympia’s Tour, die in september weer verreden wordt. ,,Dit probleem is al vanaf het begin bekend, de provincie is ook al langer aan het kijken naar een oplossing”, stelt hij.

Tragisch ongeluk

Eind juli kwam een wielrenner op de berg ten val bij de afdaling. Hij overleed onlangs aan de gevolgen van zijn val. Volgens Rondhuis brengt het tragische ongeluk de zoektocht naar een mogelijke oplossing in een stroomversnelling. Volgende week zit Rondhuis met de provincie en de Koninklijke WielrenUnie (KNWU) om tafel. Het gesprek gaat over de testetappe van zijn wielerwedstrijd, maar ook dit onderwerp komt ter tafel, stelt hij.

Ilse Lutke en haar vriendin Anniek Mos hebben wel een suggestie voor een oplossing: ,,Gewoon een grasmat neerleggen. Dat valt een stuk zachter”, stelt Mos. Maar de keuze voor de keien is een doordachte. Het fietsparcours op de VAM is niet alleen door het uitzicht uniek. De samenstelling van de grond: afval, afgedekt met folie en opgehoogd met een laag zand, maakt de afwatering op sommige plekken lastig. Door en in de keien vindt het water gemakkelijk een weg. De keien belanden daarnaast door hun volume niet snel op het pad.

Alternatief is lastig

Een alternatief verzinnen is daarom best lastig. ,,In de afdaling moet een structuur komen waarop fietsers wél kunnen corrigeren”, zegt Rondhuis. ,,Op een gedeelte van het parcours is de steensoort veel kleiner. Daar kan een wiel wel over rollen.” Zorgen om zijn wedstrijd maakt hij zich evenwel niet. ,,De vraag is niet meer of het wel of niet moet gebeuren. Dat er iets moet gebeuren, daarvan is iedereen wel doordrongen. Maar je moet dit in de juiste context zien. Er zijn verschillende wielerwedstrijden georganiseerd, duizenden fietsers kwamen goed naar beneden. Zo onveilig is het dus ook weer niet. Maar we moeten hier met elkaar wel van leren.”

Wielersportbond NTFU, die zich inzet voor de belangen van de sportieve fietser, noemt de keien ‘niet ongevaarlijk. ,,In andere situaties ligt naast het fietspad een zachte berm. Hier heb je geen uitwijkmogelijkheid door de keien.” De wielersportbond adviseert fietsers daar rekening mee te houden in de afdaling. ,,Pas je snelheid aan en let goed op.”

In Wijster stappen de fietsmaatjes weer op voor de volgende ronde. ,,Het is koud als je zo lang stilstaat”, zegt Christel Mos. Even later fietsen vijf fietsers op de verschillende paden van de VAM-berg.