Openlijk geweld in Smilde: Ik dacht dat mijn dochter bij een oude vieze pedo zat

Het weglopen van haar dochter deed bij een moeder (40) uit Hoogersmilde de knoppen door slaan. ,,Ik kreeg plotseling een appje. Ik zit bij J. en ik kom niet meer thuis.”

De moeder, haar ex-man en vader (46) uit Appelscha en haar nieuwe vriend (48) uit Wolvega zaten vrijdag voor de politierechter op verdenking van bedreiging, vernieling en mishandeling. Op die zitting bleek dat de dochter van het voormalige echtpaar een relatie had met een oudere man. Die relatie begon toen zij 17 jaar was. ,,Mijn dochter had gezegd dat ze elkaar niet meer zagen. Een paar dagen na haar achttiende verjaardag was ze verdwenen en bleek dat zij bij hem zat.”

Haar telefoon werd opgenomen door oudere man

De dochter was enige tijd zoek. Haar vader probeerde haar te vinden. In de loop van de nacht, 2 oktober vorig jaar, kreeg hij telefonisch contact met haar. ,,Haar telefoon werd opgenomen door een oudere man. Hij zei: ‘Ik ga voor je dochter zorgen. Kom maar hier dan sla ik je kop in elkaar’.” Die man was iemand anders dan de vriend van de jonge vrouw. ,,Ik ken beide mannen niet en weet totaal niet waar mijn dochter is. Ik had echt het idee dat zij bij een oude vieze pedofiel zat.”

De drie verdachten zijn de bewuste nacht rond twee uur naar de caravan in Hoogersmilde gegaan, waar hun dochter verbleef. Haar vader forceerde een raam. De moeder: ,,Ik ben de eerste die naar binnen is gegaan. Mijn enige doel was om mijn dochter mee naar huis te nemen.” Ook de vader en de nieuwe vriend van de moeder gingen via het raam naar binnen. Daar kwam het tot een confrontatie met de dochter en de anderen die binnen waren.

Geslagen met stuk hout

De vader van de jonge vrouw bedreigde de mannen in de caravan met een stuk hout. Hij zou J., de vriend van zijn dochter, ook drie of vier klappen hebben gegeven. Ook werden spullen vernield, waaronder de televisie en de plafonnière. ,,In alle tumult in die kleine caravan kan dat gebeurd zijn. Ik was overspannen. Toen ik die oude man aan de telefoon kreeg, had ik de telefoon weg moeten drukken. Ik had de volgende dag moeten gaan kijken.”

Dit is niet de manier

Volgens de officier van justitie kan de wil van het kind van 18 jaar niet opgelegd worden door de ouders. ,,Ook al zijn ze minderjarig dan is dit niet de manier.” De officier eiste 40 uur voorwaardelijke werkstraf tegen de moeder en tegen haar huidige vriend en een werkstraf van 80 uur voorwaardelijk tegen de vader van de jonge vrouw. ,,Het gaat mij om het signaal.” De politierechter nam de strafeisen over. Alleen de straf van 80 uur van de vader werd iets lager: 60 uur werkstraf.