Schelpenfietspad spaart statige bomenrij langs Oranjekanaal

De gemeente heeft vergevorderde plannen voor de aanleg van een twee meter betonfietspad langs de zandweg Oranjekanaal zuidzijde vanaf de Orvelterbrug. Hiervoor moeten tenminste twaalf majestueuze eiken het veld ruimen. GroenLinks Midden-Drenthe ziet geen enkele noodzaak waarom deze prachtige bomen moeten wijken voor een recreatief toeristische fietsverbinding. Deze partij stelt als alternatief een schelpenfietspad voor.

‘We moeten in onze gemeente zuinig zijn op onze bomen en op onze schaarse zandwegen. Dit mooie stukje historisch landschap van kanaal, zandweg en indrukwekkende en oorspronkelijke bomenrij is nog onaangetast. Dit moeten we juist koesteren. Een schelpenpad voldoet prima als recreatief fietspad. Zo’n paadje van een meter breed doet het karakter van de zandweg geen geweld aan en spaart de statige bomenrij,’ aldus Rudie Weima, fractievoorzitter GroenLinks Midden-Drenthe.

‘GroenLinks ondersteunt dan ook volledig het bezwaar van het IVN Midden-Drenthe tegen het betonfietspad.’

Ook de naast liggende bewoner vreest een betonfietspad, bleek uit recent contact: ‘Het is dan gedaan met de rust voor ons als bewoners aan deze stille kant van het kanaal. Wij hebben echt geen behoefte aan drukte van speedpedalecs, scooters en groepjes voortjagende wielrenners. Die kunnen prima uit de voeten op de weg aan de noordzijde. Trouwens, voor de gewone fietsers voldoet de zandweg ook prima, door de wat lemige ondergrond is hij het hele jaar goed te berijden.’