Zomervakantie

Lheebroek - Zomervakantie op de boerderij van de familie Benning. Educatieboerin Dorien Benning vertelt erover in haar column in de krant van deze week:

Het laatste deel van de zomervakantie breekt aan en ik stel onze vier kinderen voor om nog ergens heen te gaan met z’n allen. ‘Zullen we nog wat leuks doen in de laatste vakantieweek?’ Onze jongenstweeling van zes jaar begint te mopperen. ‘Thuis op de boerderij spelen, dat vinden wij leuk!’

Onze jongens lopen het liefst de hele zomervakantie rond in oude kleren. Het liefst dragen ze een afgeknipte spijkerbroek en een shirt wat tot voor kort een goed shirt was, maar dat door aan die ene spijker te blijven hangen een winkelhaak heeft en dus doorgaat voor oud shirt. Ze scharrelen het liefst rond op het erf om ‘papa te helpen’ en om ‘mooie spullen’ te zoeken waar een hut of voertuig van gebouwd kan worden. Dit creatieve duo gaat het liefst hun eigen gang.

Zomervakantie: voor veel gezinnen een aaneenschakeling van vakanties en dagjes weg en amper thuis zijn. Op een melkveebedrijf als de onze, moet heel wat geregeld worden voor een paar dagen of een dag weg met het hele gezin.

De koeien moeten ook tijdens afwezigheid van de boer goed verzorgd worden. Voor melken en voeren wordt extra personeel ingezet. Alle extra activiteiten worden zoveel mogelijk uitgesteld. Voor calamiteiten en storingen blijven we altijd bereikbaar. Als boer kun je je tijdens afwezigheid niet afsluiten van je werk. De dieren gaan altijd voor.

Het dagje weg is een dagje pretpark geworden. Heerlijk met z’n zessen genieten. Want dat doen we echt! Maar in de auto, op de terugweg, worden op de achterbank alweer plannen voor een volgend bouwproject op het erf gesmeed. Een dagje of een paar dagen weg zijn is fijn. Maar wat ben ik blij dat onze kinderen zich thuis goed kunnen vermaken. Kampvuurtjes in de voortuin, kamperen in de achtertuin, ijsjes eten bij de ijssalon, fietsen, vliegeren, vissen, varen en zwemmen in de oude vaart. En vooral lekker ‘aanrommelen’.

De zomervakantie is hier voorbij gevlogen!