Beilen in teken van WK en NK Rapid dammen

Dat Hijken DTC een actieve damclub is, dat is alom bekend. Niet alleen in de omgeving van Hijken en omstreken, maar ook landelijk en zelfs ver daarbuiten. Werd in het verleden al verschillende grote toernooien georganiseerd, dit keer gaan de handen ineen voor het Wereldkampioenschap Rapid. Een paar dagen later is ook nog eens het NK Rapid.

Aan het woord is Wim Koopman, voorzitter van Hijken DTC: ‘De sporthal in Beilen is de hele herfstvakantieweek gevuld met dammers uit de hele wereld. Op 20 oktober wordt het wereldkampioenschap Rapid gespeeld. Deelnemers zijn onder andere de huidige wereldkampioen Roel Boomstra, Wouter Sipma, de Russen Alexander Georgiev, Alexander Schwarzman en grootmeesters uit Oekraine, Letland, Litouwen enzovoort. Bij de vrouwen is de complete wereldtop aanwezig.’

Rapid houdt in dat een dampartij maximaal 40 minuten kan duren. Spelers hebben dus 20 minuten per persoon per partij de tijd om de winst naar zich toe te trekken.

Open toernooi

Van 21 tot en met 25 oktober wordt een open toernooi gehouden, waaraan iedere dammer deel kan nemen. Verdeeld over vijf dagen worden acht partijen gespeeld, in een speeltempo van ongeveer twee uur per partij per persoon. Een partij kan dan dus vier uur duren. Ook hier doen enkele toppers mee, maar het merendeel van de dammers is van een gemiddeld niveau.

Op de laatste dag, 26 oktober, wordt het Nederlands Kampioenschap Rapid gehouden, met alleen Nederlanders.

Op de website is alle informatie te vinden en zijn een aantal partijen live te volgen. De week wordt mede mogelijk gemaakt met steun van hoofdsponsor Veninga Hijken Bloembollen bv, de gemeente Midden-Drenthe en de provincie Drenthe.

Roel Boomstra en Wouter Sipma speelden onlangs voor promotiedoeleinden tussen de afrikaantjes (Tagetes). Tagetes wordt gebruikt als aaltjesbestrijder en groenbemester. Een effectieve en milieuvriendelijke manier om aaltjes te bestrijden. Naast het bestrijden van aaltjes dragen Tagetes ook bij tot het verrijken van het organisch materiaal (humus) in de bodem. Het zorgt voor een goede bodemstructuur en waterdoorlaatbaarheid. Het is ook bekend dat Tagetes een goed ‘vanggewas’ is voor stikstof. Tussen de Tagetes staan bijenkasten. De bijen halen het stuifmeel van de afrikaantjes en de honing vinden de meeste mensen heerlijk.

www.bijenhouders.nl/pagina/bijen-profiteren-van-afrikaantjes.

www.damweekhijken.nl