Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork: 'Gemeente beantwoordt vragen over Jade slecht'

Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork is ontevreden over de beantwoording van schriftelijke vragen, die waren gesteld naar aanleiding van het faillissement van Jade

Dat meldt fractievoorzitter Charles de Haas.

Dit faillissement levert een schade op voor de gemeente Midden-Drenthe van ruim 900 000,- euro. De Haas: “Wij willen dat deze hele zaak goed wordt bekeken. Bij ons leeft zeker de vraag, of er nog verdere stappen moeten worden genomen. Nader onderzoek naar de rol van COA en het optreden van de directeur van al de Jadestichtingen lijkt logisch.” De fractie stelde hier vragen over, maar vindt de antwoorden ver onder de maat.

,,Een openbaar raadsdebat sluiten wij niet uit en de beantwoording van de gestelde schriftelijke vragen zal daar dan zeker een rol in spelen. Het is voor onze partij vanzelfsprekend, dat een strop van bijna een miljoen euro, zo maar niet kan worden afgedaan.”

Het deel van zorggroep Jade in Geeuwenbrug, dat zich bezighoudt met de opvang en scholing van alleenstaande minderjarige vluchtelingen, werd eind 2018 failliet verklaard.

Het bankroet geldt voor de stichtingen Jade Noord, Jade Flevoland en Jade AMV (Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen). Die boden zorg aan ongeveer 70 minderjarige asielzoekers op diverse locaties in Drenthe, Groningen, Friesland en Flevoland.