Drentse Uitmaand begint met foto-expositie in Oranje

In de kassen van Stichting De Tuinkabouter, tegenover het voormalige asielzoekerscentrum Oranje, werd zaterdagmiddag de tentoonstelling ‘Vrijheid in beeld’ geopend. Een fraaie expositie met foto’s van inwoners van Oranje en beeldend kunstenaar en fotograaf Sake Elzinga.

Tijdens deze gelegenheid gaven gedeputeerde Cees Bijl en wethouder Dennis Bouwman het officiële startsein voor het nieuwe Drentse culturele seizoen.

Bij binnenkomst ziet de bezoeker een fotocollage met daarop portretten van Syrische vluchtelingen. Met in het midden afgebeeld, grondlegger van deze bijzondere plek, wijlen Jan Voortman. De man die zijn tuincentrum in Oranje openstelde voor asielzoekers uit alle windstreken en met hen feesten organiseerde rond kerst en na de ramadan.

Deze locatie is nog steeds een plek van ontmoetingen tussen culturen. Tijdens diners en activiteiten wordt altijd gezocht naar een vorm van verbondenheid.

Oranjekanaal

Die verbondenheid zien bezoekers ook in de expositie ‘Vrijheid in beeld’, waarin het Oranjekanaal het centrale thema is. De tentoonstelling verbeeldt de geschiedenis van het Oranjekanaal als verbindingskanaal tussen mensen. Werk van Sake Elzinga en fotomateriaal ingebracht door bewoners vormen samen de expositie die tot en met december in de kassen te zien is. De expositie kan nog steeds worden aangevuld met foto’s uit het privéarchief, zodat de tentoonstelling steeds completer wordt en steeds meer verhalen toont van het leven rond het kanaal. Foto’s kunnen gemaild worden aan kassenvanjan@gmail.com.

De opening van de tentoonstelling was de officiële start van het culturele seizoen 2019/2020 in Drenthe. De maand september is de maand dat veel nieuwe culturele initiatieven starten en organisaties starten met een nieuw cursusseizoen. Deze startlocatie laat zien dat zowel provincie als gemeente oog hebben voor grote en kleine culturele initiatieven.