Landgoed Hiemstrastate geeft kijkje achter de schermen

Hooghalen - Net als bij vele andere markante gebouwen in de gemeente Midden-Drenthe mocht het grote publiek dit weekend ook een kijkje nemen op Landgoed Hiemstrastate. Niet zomaar. Nee, een kijkje in de keuken vanwege de Monumentendagen.

Huize Dennenrode was op dit landgoed opengesteld voor het publiek. Philip Wildevuur en zijn partner Pascalle Verhees wonen daar alweer 27 jaar. Zij laten bezoekers genieten van hun galerie, maar ook van de schitterende omgeving. Overigens is het huis altijd te bezichtigen tijdens de openingstijden van Galerie Wildevuur.

Samen met zijn partner vertelt Wildevuur over de historie van het huis, dat gebouwd is in 1922. Het is een markant gebouw in het Drentse landschap. Een bijzonder landhuis in de stijl van de Amsterdamse school, dat oprijst tussen de talloze boerderijen.

‘Het monument heeft een tamelijk korte maar zeer bewogen geschiedenis achter de rug. Vanaf het bouwjaar 1922 wisselde het pand regelmatig van bestemming van buitenhuis naar boerderij en van kantoor naar galerie. Authentieke elementen herinneren aan de diverse bewoners. In de villa hebben markante personen gewoond en iedere bewoner heeft iets eigens nagelaten, van rijke Rotterdamse graanhandelaar Van Dusseldorp tot de excentrieke Friese boer Bienze Hiemstra’, zo besluit Philip Wildevuur.