Veulens Arebo Hoeve vallen in de prijzen

Beilen - Tijdens de centrale keuring voor Friese paarden in Drachten deed Arebo Hoeve uit Beilen goede zaken. Alleen de paarden die een eerste premie behaalden op de regio keuringen in het gehele land mogen deelnemen aan de centrale keuring. Reint Arends van de Arebo Hoeve mocht twee mooie prijzen in ontvangst nemen.

De Arebo Hoeve zond twee merrieveulens en drie hengstveulens naar de regiokeuring Tolbert. Alle veulens hadden dit jaar als vader de jonge dekhengst Ulbran. Een merrieveulen en twee hengstveulens van de Arebo Hoeve behaalden een eerste premie.

Op aandringen van hengstenhouder Age Okkema ging Reint Arends van Arebo Hoeve vrijdag naar de centrale keuring in Drachten met deze drie eerste premie veulens. Spannend, want gevoelsmatig vond Arends dat hij daar weinig te zoeken had. Immers, uit heel Nederland komen daar de grote stallen met hun beste veulens.

Het eerste hengstveulen was gelijk om 9.00 uur aan de beurt. Bij het op tal zetten werd hij als tweede geplaatst en mocht terug komen voor de kampioenskeuring. Het andere hengstveulen trad in de tweede groep aan en werd bij het op tal zetten op kop geplaatst en mocht uiteraard ook terug komen in de kampioensring. Tussendoor moest het merrie veulen in een andere baan aantreden en werd bij het op tal zetten als derde geplaatst.

De spanning liep op want de vier uitgeselecteerde hengstveulens, waarvan twee stuks van de Arebo Hoeve, kwamen de baan in. Na twee rondjes draven ging de jury de als vierde geplaatste de baan uitsturen en vervolgens de als derde geplaatste. Tot grote vreugde en verrassing van fokker Reint Arends werden zijn twee veulens aangewezen als kampioen en reserve kampioen.

Jurre v.d. Arebo, de kampioen, werd door de jury omschreven als een veulen met veel rasuitstraling, heel goede bouw, hoogbenig met een hele goede stap en een geweldige draf waarbij zijn houding vooral opviel.