Beter leren lezen en schrijven in Midden-Drenthe

Vorige week was het de Week van de Alfabetisering. Een speciale week waarin elk jaar extra aandacht gevraagd wordt voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Op verschillende manieren is er aandacht besteed aan laaggeletterdheid. Zo is er in de bibliotheek in Beilen onder andere een taal- en muziekbingo georganiseerd.

Net als vorig jaar stond er bijvoorbeeld ook dit jaar een Taalavond op het programma. De avond is goed bezocht door vrijwilligers van bibliotheek Beilen, de Avondschool en het Taalhuis. Maar ook deelnemers van het Taalhuis en de Avondschool deden fanatiek mee. Er werd een verhaal voorgelezen over iemand die laaggeletterd is geweest. Tijdens de muziekbingo moesten woorden uit een lied gevonden worden. Daarna werd het lied natuurlijk ook nog door iedereen uit volle borst meegezongen.

Natuurlijk is het belangrijk om niet alleen tijdens de Week van de Alfabetisering aandacht te schenken aan mensen de moeite hebben met lezen en schrijven. Dit gebeurt, ook in Midden-Drenthe, het hele jaar door. In deze gemeente zijn er allerlei mogelijkheden om te leren. Inwoners kunnen een taaltraject volgen bij het Taalhuis. Een taalvrijwilliger gaat dan samen met de deelnemer oefenen. De deelnemer bepaalt zelf wat hij of zij wil leren. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van de krant, het schrijven van een kaartje of het kunnen voorlezen aan (klein)kinderen.

Naast het Taalhuis is er ook de Avondschool. De Avondschool is er voor iedereen die iets wil leren. Gewoon praktisch, zonder druk of stress. De lessen starten weer vanaf 1 oktober. Dan gaan we weer verder met lessen Nederlands, digitale vaardigheden, theorie rijexamen en voorbereiding VCA. Maar als er genoeg belangstelling is voor een ander onderwerp dan gaan we daar graag mee aan de slag.

Meer weten?

Ben jij iemand of ken jij iemand die ook graag wil leren? Op het gebied van taal, rekenen, digitale vaardigheden of iets anders? Dan is een taaltraject of de Avondschool misschien wel iets voor jou. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Wilma Stuit van Welzijnswerk Midden-Drenthe. Je kunt bellen op 06 25 63 81 86 of mail naar w.stuit@welzijnswerkmd.nl. Zij vertelt je graag meer over de mogelijkheden.