Tien ambachtelijke brouwers op Bockbierfestival

Tien ambachtelijke brouwers komen met hun bockbieren op zondag 13 oktober naar Westerbork. “De mensen willen graag het echte ambachtelijke bockbier proeven en daarom hebben we voor de derde keer een festival opgetuigd waar smaak centraal staat,” zegt medeorganisator David de Leeuw. “Na het succes van de vorige edities hebben we liefst tien regionale brouwerijen bereid gevonden om hun Bockbier te laten proeven op ons Bockbier fest.”

“Bezoekers kunnen voorafgaand aan het festival consumptiekaarten kopen en een proefglaasje met speciaal Bockfest logo. Alleen met dat proefglaasje kan worden geproefd.” Naast bockbier brouwers zet ook de lokale horeca haar beste beentje voor. “Zij bieden gratis hapjes aan om de smaak te neutraliseren zodat je weer een nieuw bockbiertje kunt proeven.”

Maallust en andere regionale bieren

Op het festivalterrein zijn maar liefst één lokale, één internationale en acht regionale brouwerijen met hun eigen bockbier te vinden. “Wij zijn er erg trots op dat we tien brouwerijen van naam hebben kunnen aantrekken die ons festival opluisteren. Het gaat om de vier Drentse brouwerijen: Maallust uit Veenhuizen, de Veteraan uit Emmen, Jonge Beer uit Hoogeveen en hobbybrouwerij de Lauwe Bud uit Westerbork. Daarnaast uit Friesland: de Kleine Beer uit Lemmer, Noarder Dragten uit Drachten en Grutte Pier uit Leeuwarden. Ook de Groningers zijn goed vertegenwoordigd met de brouwerijen Martinus en Bax uit Groningen. Wieninger uit Duitsland is ook weer aanwezig. En tenslotte hebben we ook een Overijsselse brouwerij naar Westerbork kunnen halen: Brouwerij Avereest uit Dedemsvaart. Ik vind het erg leuk dat we ook de Westerborks hobby brouwers weer hebben kunnen strikken voor het bockbierfestival. Dat geeft het ambachtelijke gevoel wat we willen uitstralen mooi weer.”

Brouwprijzen

Voor het ambacht van bockbier brouwen is oog tijdens het bockbierfestival. Op het festival zijn er voor de brouwers prijzen te winnen. “Een deskundige jury zal uit de tien aanwezige bockbieren de lekkerste selecteren. Daarnaast hebben wederom een publieksprijs in het leven geroepen. De bezoekers van het festival kunnen een bockbier de publieksprijs toekennen. We vinden het belangrijk om de smaak van de bierkenner een plek te geven”, zegt de Leeuw.

Voorverkoop

De voorverkoop van de consumptiekaarten en proefglaasjes met officieel Bockfest logo is inmiddels begonnen. “We horen dat vooral de glazen met speciaal logo erg in trek zijn bij de bezoekers van festivals. Mijn advies is dan ook om er snel bij te zijn. De glazen zijn in beperkte oplage beschikbaar.” De kaarten liggen vanaf maandag bij warenhuis Wassen en Drankenspeciaalzaak Vinke, met Erwin in de voorverkoop.

Locatie en tijd

Het Bockbierfest is een initiatief van stichting Zomeractiviteiten en wordt georganiseerd door een enthousiaste werkgroep met Börkers Erwin de Boer, Henk Strijker, Frank Schröer en David de Leeuw. Het vindt plaats in de Hoofdstraat tussen Drankenspeciaalzaak Vinke, met Erwin en Het Wapen van Westerbork. De start is om 14.00 uur en het evenement eindigt om 18.00 uur. Voor de speciale Bockbierglazen is er een beperkte oplage.