‘Ik werd aan wildvreemde passanten weggegeven’

Hooghalen - Merlyn Frank wordt onderweg naar Kamp Westerbork, samen met haar broertje, aan wildvreemde passanten op het perron weggegeven. Dit redt haar leven. Ze overleeft de oorlog in de onderduik, op verschillende adressen. Op zondag 29 september om 14.00 uur vertelt ze haar bijzondere verhaal in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Merlyn Frank (1940) is geboren in Amsterdam, als dochter van Koosje en Abraham Frank. Vlak na de geboorte van haar broertje Philip (in 1943) krijgt het Joodse gezin Frank een oproep om zich klaar te maken voor vertrek naar kamp Westerbork.

Samen met haar ouders en grootouders vertrekt Merlyn per trein naar Westerbork. Tijdens een korte tussenstop wordt ze samen met haar pasgeboren broertje aan wildvreemde passanten op het perron weggegeven. Via verschillende onderduikadressen komt Merlyn, zonder haar broertje, terecht bij mensen die het aandurven om tot het eind van de oorlog een Joods kind in huis te nemen.Merlyn zal haar ouders en grootouders echter nooit meer terugzien: zij zijn in het vernietigingskamp Sobibor vermoord. Merlyns broertje overleeft de oorlog wel. Maar omdat Merlyn en Philip zijn opgegroeid in heel verschillende milieus, delen ze geen herinneringen aan een gemeenschappelijke jeugd. Ze blijven min of meer vreemden voor elkaar.

Boeken

In 1998 is haar boek „Koosje, een dinsdagskind” verschenen (over haar moeder). In 2000 is haar boek „Vliegende kiep” verschenen (een autobiografische roman).