'Het is belangrijk om aandacht te hebben voor mensen met dementie'

Beilen - Ja, het was een gok, dat Aly Mulder en Hélène Westerik, de voorstelling ‘Bovenkamer’ van Thomas Borggrefe al boekten terwijl ze nog geen plek hadden waar de voorstelling gespeeld kon worden. Die gok pakte goed uit. Maar liefst 125 bezoekers uit Midden-Drenthe maar ook uit Assen zagen dit indrukwekkende theaterstuk vrijdagavond in de raadzaal in het gemeentehuis.

De gemeente Midden-Drenthe was dus gastheer voor deze voorstelling. Op zich bijzonder en dat vond ook wethouder Dennis Bouwman: ‘We hebben wel vaker theater hier in dit huis, maar dat noemen ze dan politiek theater. Het is volgens mij de eerste keer dat we hier een toneelvoorstelling hebben.’

Bouwman hoefde niet lang na te denken toen hij hoorde van dit bijzondere initiatief van Mulder en Westerik. Ten eerste profileert de gemeente zich als dementievriendelijk en daarnaast is Midden-Drenthe ook nog eens Culturele Gemeente van Drenthe. Kortom, Bouwman bood de dames een gratis onderkomen aan en voor de bezoekers koffie en een drankje.

Hélène Westerik introduceerde Borggrefe kort: ‘Het is zo belangrijk om aandacht te hebben voor de mensen om ons heen, in het bijzonder de mensen met dementie.’

Indrukwekkend

Vervolgens zag het publiek een indrukwekkend optreden van Thomas Burggrefe. Hij kroop in de huid van Gerard Meijer, de vroegere dirigent die Alzheimer heeft. In zijn beleving is Meijer echter nog steeds dirigent. Hij heeft twee verschillende sokken aan, is soms heel helder, maar ook warrig in zijn uitspraken.

Het was indrukwekkend, maar soms ook humoristisch: ‘Hoeveel ik gedronken heb? Dat weet ik niet, ik heb Alzheimer!’ Of ‘Ik kan mijn eigen paaseieren wel verstoppen.’ Of ‘Weet u toevallig de voornaam van Alzheimer? Nee? Oh, zo begint het heel vaak!’

In deze solovoorstelling de chaos en verwarring in het brein van de dirigent, die heel hard moet werken om de regie in handen te houden van zijn leven. Maar ook het gevecht van zoon Paul, die strijd levert totdat hij uiteindelijk de verbinding zoekt met zijn vader.

Thomas Borggrefe maakte voor deze voorstelling een bewuste keuze voor de thema’s Alzheimer en muziek.

Complimenten

Na de pauze konden de bezoekers in gesprek met Borggrefe, die in Utrecht een theateropleiding volgde en ook geestelijk verzorger is. Hij kreeg complimenten vanuit het publiek, van ‘Indrukwekkend’, ‘Mooie opbouw’, ‘Heftig’ tot een compliment in de streektaal: ‘Wat kan die man mooi speulen.’

Drieluik

Deze voorstelling is de eerste van een drieluik rondom het thema dementie. Het vervolg is in samenwerking met de Bibliotheek Midden-Drenthe en Hélène Westerik van de vrijzinnige geloofsgemeenschap Midden-Drenthe. Dit betreft een interactieve lezing op 2 oktober om 19.30 uur van Gerdien Breimer, over haar boek Patat & Pavlov (over haar moeder en Alzheimer). Deze lezing is in de bibliotheek aan de Kampstraat in Beilen.

Op 16 oktober (ook om 19.30 uur) wordt het drieluik afgesloten met een (interactieve) workshop van Maria Delobel van Samen Dementie Vriendelijk: hoe kun je dementie herkennen, contact maken en iemand op de juiste manier helpen. Een praktische workshop, met ruimte voor vragen. Ook deze workshop is in de bibliotheek aan de Kampstraat.

Opgave via info@bibliotheekbeilen.nl ,via nummer 088- 0128335 of in de bibliotheek zelf.

Tekst: Marjan Zinger