Beilervaart staat (weer) op de kaart

In een gezellige ambiance, in het eigen buurtgebouw aan de Beilervaart, werd vrijdagmiddag op feestelijke wijze het project ‘Kiek oeze streek’ afgesloten. Die middag werd weer eens duidelijk tot hoeveel kleine gemeenschappen in staat zijn. Op indrukwekkende wijze werd door de Beilervaart een eigen belevingskaart getoond.

Maar dat niet alleen. Enkele maanden geleden ging de fakkel van Elp naar de Beilervaart. Vrijdagmiddag werd de fakkel in het kader van de Culturele gemeente Midden-Drenthe overgedragen aan Bovensmilde. Jan Seubring overhandigde deze als voorzitter van buurtschap Beilervaart aan de voorzitter van het Dorpenoverleg Henk Wolbers. Dat laatste omdat vanwege werk niemand uit Bovensmilde aanwezig kon zijn.

Kiek oeze Streek

Centraal stond vrijdagmiddag het project Kiek oeze Streek. Een projectgroep van zo’n acht personen uit buurtschap Beilervaart ging ongeveer een jaar geleden aan de slag, met hulp van onder andere Tim Willems-Kreuze. Dit achttal ging op zoek naar ‘cultuurhistorische belevingswaarden’ in hun eigen omgeving. Alles was ze tegen kwamen werd opgetekend op een kaart en daarnaast werd ook nog eens onderzoek verricht. Het gevolg? Mooie verhalen. Die ook een mooi plekje kregen want van het één kwam het ander. Was eerst het idee om een ‘statische’ belevingskaart te maken, er volgde al snel de toevoeging van een mobiele website.

De kaart krijgt een plaats bij het bord van het Fietsknooppuntennetwerk (nr 36). Op de kaart zijn streekverhalen verzameld die gedeeld kunnen worden, verhalen waardoor wellicht met andere ogen het gebied bekeken wordt. Een selectie van die mooie verhalen staat op de website beilervaart.opdekaort.nl maar kunnen ook ter plekke met een QR-code zichtbaar gemaakt worden.

Ideaal voor de toevallige passant of toerist, die in het bezit is van een smartphone. Deze ‘striektillefoon’, aldus Seubring, is nodig om het verhaal te lezen en te beluisteren. Op de website staat een leuke route die langs de verhalen voert, maar op eigen houtje door het gebied struinen is ook mogelijk.

De verhalen zijn divers, over de oorlog, natuur, pingo ruïnes of gebouwen.

Trots

Wethouder Dennis Bouwman was, net als de inwoners, trots: ‘Dit is niet zomaar iets, het is best wel vernieuwend, bijzonder en uniek. Dit project kan als voorbeeld dienen voor andere dorpen. Daarnaast is het leerzaam.’

Het project is opgezet en ondersteund door Dorpenoverleg Midden-Drenthe, de gemeente Midden-Drenthe, Welzijnswerk Midden-Drenthe en de stichting LIBAU (adviesbureau inzake cultureel erfgoed). De ervaringen van de projectgroep Beilervaart zijn verwoord in een boek, andere buurten en dorpen kunnen daar van profiteren.

De belevingskaart vormt een bouwsteen en kan doorontwikkeld worden. Hoe nu verder? Deze vraag stelde Tim Willems-Kreuze ook. Aan de ene kant levert de Beilervaart nu een mooi document en aan de andere kant heeft de gemeente een omgevingsplan/visie. ‘Het zou mooi zijn als er een wisselwerking ontstaat.’

Hoe dan ook, sinds vrijdagmiddag staat de Beilervaart weer op de kaart. En hoe. De bewoners hebben op verrassende wijze hun eigen leefomgeving op de kaart gezet en lieten wederom zien hoe een kleine gemeenschap groot kan zijn.